Φιάσκο πολλών... καρατίων με τον Ριχάρδο

Φιάσκο πολλών... καρατίων με τον Ριχάρδο05.12.2018Δικαστικά

Ανοίγει... σαμπάνιες ο ενεχυροδανειστής και οι άλλοι επτά προφυλακισμένοι, καθώς, όπως όλα δείχνουν, καταρρέει η βασική κατηγορία!

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού με βασικό πρωταγωνιστή τον 51χρονο Ριχάρδο Μυλωνά, καθώς οι δικαστικές Αρχές εμφανίζονται διχασμένες αναφορικά με τη βασιμότητα του κατηγορητηρίου και κατά συνέπεια την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων. Oλα αυτά μετά την γκάφα ολκής

στην πολύκροτη υπόθεση, καθώς το βασικό αδίκημα πάνω στο οποίο χτίστηκε η ογκώδης δικογραφία φαίνεται ότι δεν υπάρχει.

Η απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα κρίσιμα ερωτήματα της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς όσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν την εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας και το αδίκημα της λαθρεμπορίας που βαρύνει τους προφυλακισθέντες κατηγορουμένους δρομολόγησε καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση, αφού οι οκτώ προσωρινά κρατούμενοι βρίσκονται πλέον με το… ένα πόδι εκτός φυλακής!

Κι αυτό καθώς σύμφωνα με τα έγγραφα της ΑΑΔΕ που αφορούν αντίστοιχες υποθέσεις το 2013 και 2015, «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», ενώ «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από τον νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση του άρθρου 147 παρ. 5 του νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Ανάκληση κράτησης

Κατόπιν αυτών η δικαστική λειτουργός ζήτησε την ανάκληση της προσωρινής κράτησης του Ριχάρδου Μυλωνά και των επτά συγκατηγορουμένων του που μετά τις απολογίες τους είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής ανάψει το πράσινο φως για την αποφυλάκισή τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σταθμίζουν διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης, επικαλούμενες αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

Με αυτά τα δεδομένα οι οκτώ κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης, την ώρα που οι συνήγοροί τους ήδη μελετούν το επόμενο δικονομικό βήμα για την αποφυλάκιση των εντολέων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, επόμενη κίνηση είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης. Σε αυτήν την περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν πως καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές ήταν πλήρως ενήμερες εποπτεύοντας την προανακριτική διαδικασία σε όλα τα στάδια. Μάλιστα τονίζουν πως η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το πράσινο φως των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας τόσο οι ίδιοι όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης.

«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά η Δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη στραφεί σε βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία» δήλωσε ο συνήγορος του 51χρονου Αλέξης Κούγιας, ενώ σε αντίστοιχους τόνους ήταν και οι δηλώσεις των συνηγόρων και άλλων προφυλακισθέντων κατηγορουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα