«Αντάρτικο» στην Καγκελαρία!

«Αντάρτικο» στην Καγκελαρία!15.03.2018

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, με τη Μέρκελ να αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία! 35 βουλευτές δεν την ψήφισαν

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Aκόμη και οι Γερμανοί τελικά μπορεί να χρειαστούν ούτε μία ούτε δύο, αλλά 171 ημέρες για να μπορέσουν -έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αβεβαιότητας- να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Επιτέλους, καιρός

ήταν» σχολίαζε χθες χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, παραδίνοντας τις επιστολές διορισμού των νέων υπουργών και βλέποντας την Ανγκελα Μέρκελ να διορίζεται -για τέταρτη φορά- καγκελάριος. «Πληγωμένη», ωστόσο, καθώς η σιδηρά κυρία της Γερμανίας αλλά και της «γερμανικής Ευρώπης» με βάση τα «κουκιά» εξελέγη με 364 ψήφους, μόλις εννέα περισσότερες πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία και με τη μικρότερη καταγεγραμμένη πλειοψηφία σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες της.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, ήταν το γεγονός πως δεν ψηφίστηκε από το σύνολο των 399 βουλευτών-μελών των κομμάτων που απαρτίζουν τον νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Οι υποψίες για το ποιοι ήταν οι 35 «αντάρτες» έπεσαν, βέβαια, κυρίως στους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), καθώς αρκετοί εξ αυτών από την αρχή είχαν δημοσίως ταχθεί κατά της συμμετοχής σε μια νέα κυβέρνηση με... μερκελικό πρόσημο.

Στα... highlights της χθεσινής ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο σύζυγος της Μέρκελ Γιόακιμ Ζάουερ με τον γιο του, αλλά και η 89χρονη μητέρα της καγκελαρίου Χέρλιντ Κάσνερ, πρωταγωνίστησε όμως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Ως πρόεδρος πια της γερμανικής Βουλής, επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στον βουλευτή της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Πετρ Μπάιστρον για το γεγονός πως παραβίασε τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας αναρτώντας στο twitter φωτογραφία από το ψηφοδέλτιό του!

Τα δύσκολα πάντως τώρα αρχίζουν για τη Μέρκελ! Χθες αναμενόταν να προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν και να συζητήσει μαζί του τις γαλλικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

«Αλλάχου άκμπαρ» στην Μπούντεσταγκ

Στη σύλληψη ενός άνδρα που πλησίασε χθες με «ύποπτο τρόπο» την καγκελάριο Μέρκελ, την ώρα που αποχωρούσε από την Μπούντεσταγκ, προέβησαν χθες οι Αρχές στη Γερμανία! Σύμφωνα με την «Die Welt», ο συλληφθέντας που φέρεται ότι φώναζε «Αλλάχου άκμπαρ» (σ.σ.: «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά) ενώ πλησίαζε τη Μέρκελ ακινητοποιήθηκε άμεσα από δύο μέλη της ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα