«Μέτωπο» της Αυτοδιοίκησης κατά της συμφωνίας

«Μέτωπο» της Αυτοδιοίκησης κατά της συμφωνίας22.06.2018Πρόσωπα

«Μπροστάρης» ο Τζιτζικώστας, που ζητά δημοψήφισμα

Κοινό μέτωπο κατά της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό έκαναν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και δημάρχους της περιοχής.

Χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής

Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Κυρίζογλου, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Ευάγγελο Λαμπάκη και την αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία.

«Κεντρικός στόχος είναι να εκφραστεί ο λαός μέσα από ένα δημοψήφισμα αλλά και ταυτόχρονα να μην κυρωθεί η απαράδεκτη αυτή συμφωνία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και ανήγγειλε τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της Κεντρικής Μακεδονίας την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση αυτή θα συμμετέχουν ακόμη τα επιμελητήρια, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι μητροπόλεις, οι σύλλογοι και οι ενώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ προσκλήθηκαν οι περιφέρειες και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. «Εκεί θα συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε: «Αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστεί δημοκρατικά για αυτή τη συμφωνία είτε με δημοψήφισμα είτε ακόμα και με εκλογές.

Τις τελευταίες μέρες κουνάνε και το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία λοιδορώντας και καθυβρίζοντας τους πολίτες που αντιδρούν». Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος δήλωσε αντίθετος στη συμφωνία για το θέμα της ονομασίας, σημείωσε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες των πολιτών και υπογράμμισε ότι δεν αντιμετωπίζεται το πραγματικό πρόβλημα, που είναι ο μακεδονικός αλυτρωτισμός.

Μονόδρομο και δημοκρατική διέξοδο χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο κ. Πατούλης, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τους Ελληνες».

----

Φόβος για «επιχειρηματικό εφιάλτη»

Σε «εθνικό επιχειρηματικό εφιάλτη» μπορεί να εξελιχθεί η υπόθεση των εμπορικών σημάτων των μακεδονικών εταιριών, όπως σημείωσε από το βήμα του Export Summit VI, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Εσπευσε μάλιστα να τονίσει: «Eμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη Μακεδονία μας, τον τουρισμό μας, τις μακεδονικές επιχειρήσεις, τα μακεδονικά προϊόντα που είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικά προϊόντα».

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, με τη φιλοξενία 60 προξένων στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά συστηματικά η προσπάθεια να πείσει η Περιφέρεια την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων για την ελληνικότητα της περιοχής, ενώ το ίδιο θα γίνει και σε 70 διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.

Πάντως, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας προανήγγειλε την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατοχύρωση των σημάτων των μακεδονικών εταιριών.

Τόνισε δε πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για τον συντονισμό των ενεργειών στήριξης των εξαγωγών και για την κατοχύρωση σημάτων και trademarks των μακεδονικών επιχειρήσεων και προϊόντων.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, να μπούμε στις διαδικασίες πιστοποίησης και κατοχύρωσης των σημάτων επιχειρήσεων και προϊόντων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις συγκεκριμένες διαδικασίες που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα