Ανοίγει τις σκηνές του με το... βλέμμα στο παρελθόν

Ανοίγει τις σκηνές του με το... βλέμμα στο παρελθόν21.09.2018Τέχνες

Παρουσιάστηκε χθες το πλήρες πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο φέτος θα στηριχθεί σε συνέργειες και συμπράξεις

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Aχ, πόσα ακόμη μας επιφυλάσσει το παρελθόν». Αυτή η φράση του αξέχαστου Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι που μας πέρασε, είναι το φετινό σύνθημα του Θεάτρου Τέχνης, το οποίο για ακόμη μία χρονιά αντλεί την έμπνευσή του από το παρελθόν.

Η καλλιτεχνική

διευθύντρια του οργανισμού Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε χθες το πλήρες πρόγραμμά του, μιλώντας ανοιχτά και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το θέατρο. «Συνεχίζουμε να είμαστε ένα θέατρο θεσμικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία οικονομική ενίσχυση ή επιχορήγηση. Είναι δύσκολο να κάνεις θέατρο με όρους ρεπερτορίου, αφού κρεμόμαστε από την καθημερινή είσπραξη του ταμείου μας. Θα θέλαμε πάρα πολύ να ανακαινίζαμε και πάλι τις σκηνές μας και αν δεν το κάνουμε δεν είναι θέμα αδιαφορίας, αλλά θέμα φτώχειας. Πάντως, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με χαμόγελο» τόνισε η ίδια.

Το φετινό πρόγραμμα είναι δομημένο σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στις συνέργειες και τις συμπράξεις. Ετσι, υπάρχουν συμπαραγωγές με το Εθνικό, αλλά και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ είναι στα σκαριά και μια σημαντική συνεργασία με θέατρο της περιφέρειας. Ακόμη, το θέατρο θα επιχειρήσει, αν και στριμωγμένο οικονομικά, να κάνει ένα άνοιγμα και στο εξωτερικό ανεβάζοντας κάποιες παραστάσεις του εκτός ελληνικών συνόρων. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στο τριετές αφιέρωμα για το 1821, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και θα συνεχιστεί και τη φετινή σεζόν, με τη φιλοξενία στη σκηνή του θεάτρου διακεκριμένων ιστορικών και μελετητών.

Εναρξη με αναλόγιο

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος θα γίνει σήμερα με το Αναλόγιο 2018, το οποίο έχει ως θέμα την «Ποιητική και πολιτική στο σύγχρονο θέατρο», στο πλαίσιο του οποίου θα βρεθούν για τις επόμενες έξι ημέρες στην Αθήνα διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι από τον χώρο του θεάτρου. Η... θεατρική αυλαία ανοίγει στη σκηνή της Φρυνίχου τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου με την επανάληψη της περσινής παράστασης «Relax... Mynotis», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Στις 3 Οκτωβρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου ξεκινάει η «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, ενώ την ίδια ημέρα στη Φρυνίχου θα κάνει πρεμιέρα η «Ελένη» του Ρίτσου με τον Βασίλη Παπαβασιλείου.

Στην Πλάκα θα φιλοξενηθεί και η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα (9/10), ενώ εκεί, στις 18/10, θα κάνει πρεμιέρα ένα λιγότερο γνωστό έργο του Μολιέρου, η κωμωδία «Ζορζ Νταντέν: Ο άναυδος σύζυγος» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Ακολουθούν στις 22/10 η εξαιρετική «Eroica» του Κοσμά Πολίτη από τη Γιολάντα Μαρκοπούλου (Υπόγειο), ο μονόλογος του Βασίλη Παπαβασιλείου «Τους ζυγούς λύσατε» (10/11 στη Φρυνίχου), οι «Παλιοί καιροί» του Χάρολντ Πίντερ (29/11 στο Υπόγειο) σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, το «Ολο σπίτι, κρεβάτι κι εκκλησία» των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη (3/12 στη Φρυνίχου). Αμέσως μετά έχουμε το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Να ντύσουμε τους γυμνούς» σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα (15/12 στη Φρυνίχου), τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ (από τις 7/01 στο Υπόγειο), τις «Ιστορίες από το Δάσος της Βιένης» του Εντεν Φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (20/02 στο Υπόγειο), τους «Βρικόλακες» του Ιψεν από τον Δημήτρη Καραντζά, τον «Οθέλο» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη (25/02 στο Υπόγειο) και, τέλος, τους «Ανθρωποφύλακες» του Κοροβέση από τον Μάνο Βαβαδάκη (6/05 στη Φρυνίχου) και τη «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο από τη Σοφία Μαραθάκη (6/05 στο Υπόγειο).

Keywords
Τυχαία Θέματα