Ούτε αντιπλημμυρικά έργα ούτε αστυνομία (πια) στο Μάτι

Ούτε αντιπλημμυρικά έργα ούτε αστυνομία (πια) στο Μάτι06.11.2018Ρεπορτάζ

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι «φωνάζουν» την Κυριακή στον Μαραθώνιο

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι κάτοικοι στο Μάτι τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τους τρεισήμισι μήνες από τότε που η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της και οδήγησε στον θάνατο 99 ανθρώπους. «Είμαστε ένα μαύρο νεκροταφείο»

λέει χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων Πέγκυ Βάβαλη.

Τον γολγοθά που ανεβαίνουν, προσπαθώντας να κάνουν την καμένη γη να ανθίσει ξανά, θα υπενθυμίσουν σε όλους τους φορείς της κοινωνίας την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του Μαραθωνίου, πραγματοποιώντας μια ειρηνική κινητοποίηση στο τμήμα της μαραθώνιας διαδρομής που περνά από την πληγείσα περιοχή τους.

«Η εικόνα στο Μάτι είναι απογοητευτική. Δεν έχει μπει ακόμα ούτε ένα τούβλο γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες από υπουργικές αποφάσεις και το θέμα των διευκρινίσεων των δασικών χαρτών. Τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι απαραίτητα, δεν έχουν γίνει. Η φύση, όμως, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νερά της βροχής. Τι θα γίνει τον χειμώνα; Επίσης, τον πρώτο καιρό υπήρχε πολύ ισχυρή αστυνόμευση γιατί είχαμε κρούσματα κλοπών, τώρα, όμως, υπάρχει ένα περιπολικό και μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Γίνονται κλοπές κάθε μέρα. Στα κατεστραμμένα σπίτια παίρνουν ό,τι υλικό βρούνε» συμπληρώνει η ίδια.

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι θα «φωνάξουν» την Κυριακή ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μια δράση που θα «τρέξει» παράλληλα με τη διοργάνωση του Μαραθωνίου.

Συγκεκριμένα, θα συγκεντρωθούν στα φανάρια, στη συμβολή της οδού Κυανής Ακτής και της λεωφόρου Μαραθώνος, φορώντας μαύρα μπλουζάκια και θα δημιουργήσουν μια αλυσίδα αγάπης για περίπου 1 χλμ., όση απόσταση, δηλαδή, καλύπτει και η καμένη γη τους. «Εκτός από τους ενενήντα εννιά που θα λείπουν για πάντα, οι κάτοικοι του Ματιού θα είμαστε περίπου πεντακόσιοι. Θα είναι και κάτοικοι από τις γύρω περιοχές, από το Κόκκινο Λιμανάκι, από τον Βουτζά, και άτομα που υποστηρίζουν το Μάτι» αναφέρει η κυρία Βάβαλη.

Σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων αναφέρει ότι στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών με κρατική επιδότηση, η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και ο σχεδιασμός για την ασφαλή και ομαλή διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα