Αλλο ένα «μπουμπούκι» του Σημίτη! Ο πρ. υπουργός Ανθόπουλος, ένοχος για τοκογλυφία, αλλά δεν πάει φυλακή

Αλλο ένα «μπουμπούκι» του Σημίτη! Ο πρ. υπουργός Ανθόπουλος, ένοχος για τοκογλυφία, αλλά δεν πάει φυλακή06.12.2018Πρόσωπα

15 έτη με αναστολή και κατάσχεση περιουσίας

Ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστολή και κατάσχεση της περιουσίας του μέχρι το ποσό των 1.700.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο για την υπόθεση τοκογλυφίας σε βάρος καπνεμπόρου στην Καβάλα την

περίοδο 2002-2005.

Στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη, που κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της συνέργειας σε τοκογλυφία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική αποζημίωση προς το Δημόσιο ύψους 5.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί πενταετία, ενώ στην κατασχεθείσα περιουσία του περιλαμβάνεται και η υπερπολυτελής βίλα των 650.000 ευρώ που έχτισε στη Βούλα με χρήματα της καπνεμπόρου.

Με αναστολή

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος γλίτωσε στο παρά πέντε τη φυλακή (τουλάχιστον έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο), καθώς η έδρα με πλειοψηφία 2-1 (μειοψήφησε η πρόεδρος) ανέστειλε την επιβληθείσα ποινή.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ομόφωνα ενόχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην υφυπουργό, και τους τρεις συγκατηγορουμένους του, επιβάλλοντάς τους την ίδια ποινή των 15 ετών, με αναστολή στην έφεση, αλλά και κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι το ποσό των 5.700.000 ευρώ.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη μετά την καταγγελία της καπνεμπόρου Οδέττης Πετρίδη ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρία Νamaco -μετέπειτα Gennet-, για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός, εισπράττοντας κάθε φορά το 10% του ποσού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υφυπουργός φέρεται ότι απέσπασε συνολικά 1.774.836 ευρώ (αντιστοιχούσαν περίπου στο 10% του δανεισμού, ύψους 17.600.000. ευρώ) από την καταγγέλλουσα με εικονικά παραστατικά αγοραπωλησίας καπνού.

Keywords
Τυχαία Θέματα