Οι Ελβετοί μπλοκάρουν το άνοιγμα των ύποπτων λογαριασμών του Γιάννου

Οι Ελβετοί μπλοκάρουν το άνοιγμα των ύποπτων λογαριασμών του Γιάννου06.12.2018Πρόσωπα

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε δύο αιτήματα της χώρας μας που αφορούν την υπόθεση Παπαντωνίου - Κουράκου

Aπίστευτο! Τα ελβετικά δικαστήρια θεωρούν προϊόν υποκλοπής τη «λίστα Λαγκάρντ», με αποτέλεσμα να απορρίψουν τα δύο αιτήματα των ελληνικών Αρχών για άνοιγμα του λογαριασμό του κουμπάρου του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου!

Να σημειώσουμε ότι το μπλόκο των Ελβετών αφορά τον επίμαχο λογαριασμό από τον οποίο μεταφέρθηκαν στη σύζυγο του πρώην

υπουργού Εθνικής Αμυνας Σταυρούλα Κουράκου συνολικά 1.300.000 ευρώ.

Η επίμαχη κατάθεση αποκαλύφθηκε μέσα από τη «λίστα Λαγκάρντ». Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε την αναίρεση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμετάκλητη η προ πενταμήνου απόφαση του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτή, δεν πρέπει να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου του κουμπάρου του κ. Παπαντωνίου, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι ελληνικές Αρχές στα δύο αιτήματά τους είναι προϊόν υποκλοπής.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ηλία Μπίσα, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον της ελβετικής Δικαιοσύνης, η απόφαση του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε από το ανώτατο ελβετικό δικαστήριο, αποτελεί πλέον δεδικασμένο και είναι η πρώτη που εκδίδεται σε υπόθεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε τραπεζικά δεδομένα που έχουν υποκλαπεί από ελβετικές τράπεζες. Ετσι, η απόφαση αυτή είναι νομολογιακά ιδιαίτερα σημαντική.

Οπως διευκρινίζει, το δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα της υποκλοπής των δεδομένων υπό το πρίσμα της παραβίασης της λεγόμενης αρχής της εμπιστοσύνης που διέπει τις διακρατικές σχέσεις.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα με το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο παραμένει προφυλακισμένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελβετοί, Γιάννου,elvetoi, giannou