«Αγαπάμε τον πατριάρχη, αλλά πιο πολύ την Εκκλησία»

«Αγαπάμε τον πατριάρχη, αλλά πιο πολύ την Εκκλησία»09.10.2018Πρόσωπα

Αυστηρό μήνυμα στο Φανάρι έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία του να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαιώνει και προσωπικά ότι το πρόβλημα στις σχέσεις του με το Πατριαρχείο είναι... «φως φανάρι», ενώ, με αφορμή την κινητικότητα για τη συνταγματική αναθεώρηση, έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές και προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Αποχωρώντας

από την Ιερά Σύνοδο, όπου συνεδρίασε η ΔΙΣ, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: «Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα, βοηθάμε και συμπαραστεκόμαστε. Ολους αυτούς τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ από όλους την Εκκλησία και την πατρίδα».

Ενόχληση

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, αν και φαίνεται λεκτικά ισορροπημένη, φανερώνει μεγάλη ενόχληση, αφήνει ευθείες υπόνοιες κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ χαράσσει και σαφείς «κόκκινες γραμμές», από τις οποίες, όπως δηλώνει, δεν θα παρεκκλίνει.

Με τη φράση του «αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ από όλους την Εκκλησία» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προειδοποιεί ευθέως το Φανάρι ότι, εάν η Εκκλησία της Ελλάδος και ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος θεωρήσουν ότι θίγονται τα συμφέροντα και η καθεστηκυία τάξη, τότε θα υπάρξει ανάλογη απάντηση.

Προφανώς η υπόθεση Προμπονά και η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσαν δυσφορία στον κ. Ιερώνυμο, γι' αυτό ο Αρχιεπίσκοπος χθες φρόντισε να ρίξει και προς το Μέγαρο Μαξίμου μια προειδοποιητική βολή, λέγοντας ότι μπορεί να αγαπάει τον πρωθυπουργό, αλλά περισσότερο αγαπάει την πατρίδα.
Αυτή η δήλωσή του εκτιμάται ότι αφορά μια πληθώρα θεμάτων, από το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας της Εκκλησίας έως τον τρόπο με τον οποίο θα θιγεί το ευαίσθητο για την Εκκλησία ζήτημα των σχέσεών της με την Πολιτεία, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Αντ. Τριανταφύλλου

Ωρα μηδέν για ουκρανικό

Στο Φανάρι είναι στραμμένα από σήμερα τα βλέμματα του ορθόδοξου κόσμου, καθώς συνεδριάζει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο θέμα της απόδοσης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, αλλά και στο αν θα δρομολογηθούν εξελίξεις κορυφής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Παρότι η ημερήσια διάταξη είναι μυστική και κανείς δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει όσα θα συζητηθούν, το ενδιαφέρον κλίνει προς το Ουκρανικό. Το Πατριαρχείο Μόσχας έχει πυροδοτήσει αρνητικά το κλίμα, αμφισβητώντας ευθέως την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ενώ και οι «δορυφόρες» Εκκλησίες του, όπως το Πατριαρχείο Αντιοχείας και η Εκκλησία της Πολωνίας, έχουν ταχθεί ανοιχτά με το μέρος της Μόσχας, ζητώντας -αντικανονικά και πέραν κάθε πρόβλεψης των ιερών κανόνων- τη σύγκληση Πανορθόδοξης Διάσκεψης για να συζητηθεί το Ουκρανικό.

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πολύ μεγάλο και περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι από τις δύο χώρες βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη για να καλύψουν τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Στο μεταξύ, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να επιθεωρήσει πρώτος τούς χώρους του ιστορικού κέντρου του Ποντιακού Ελληνισμού, μετά τις τριετείς εργασίες ανακαίνισης για τη σταθεροποίηση των σαθρών βράχων που έθεταν σε κίνδυνο τόσο το ίδιο το κτιριακό συγκρότημα όσο και τη σωματική ακεραιότητα των προσκυνητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα