Φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τις τροφές

Φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τις τροφές 09.10.2018Νέα

Αλλοτε είναι επικίνδυνοι και άλλοτε ωφέλιμοι συνδυασμοί

Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε καθημερινά είτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής είτε κάποιο φάρμακο. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουμε από ποιες τροφές επηρεάζεται η απόδοση και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους;

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χέρτφορσαϊντ προειδοποιούν ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική αγωγή, προκαλώντας αιμορραγίες, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή μειώνοντας τη δράση

των φαρμάκων. Επίσης, πολλά τρόφιμα και ποτά μπορεί είτε να αυξήσουν δραματικά την απορρόφηση είτε να μειώσουν τη δραστικότητα φαρμάκων και συμπληρωμάτων.

* Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Μη λαμβάνετε ποτέ συμπληρώματα διατροφής όταν πίνετε καφέ ή τσάι. Η καφεΐνη που περιέχουν μειώνει την απορρόφησή τους.
Στην περίπτωση των προβιοτικών, η θερμοκρασία των ροφημάτων καταστρέφει τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που περιέχουν και τα καθιστά πρακτικώς άχρηστα.

* Αν πήρατε μόλις παυσίπονο, ενισχύστε τη δράση του παίρνοντας μαζί μια βιταμίνη C. H βιταμίνη C, π.χ. με τη μορφή ενός χυμού πορτοκαλιού, αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

* Την ίδια στιγμή, ο χυμός γκρέιπφρουτ απαιτεί προσοχή! Επιδρά στον τρόπο με τον οποίο κάποια φάρμακα ή συμπληρώματα μεταβολίζονται από τον οργανισμό, αυξάνοντας εκθετικά τα επίπεδα της ληφθείσας ουσίας στο αίμα. Η λήψη ενός χαπιού στατίνης με χυμό γκρέιπφρουτ, για παράδειγμα, οδηγεί σε επίπεδα της φαρμακευτικής ουσίας στο αίμα που αντιστοιχούν στη λήψη 12 χαπιών!

Αντιπηκτικό

* Αν λαμβάνετε το αντιπηκτικό βαρφαρίνη, που είναι ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τη λήψη λαχανικών όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, το μαρούλι και το αβοκάντο, που είναι πλούσια στη βιταμίνη και μειώνουν την αντιπηκτική δράση του φαρμάκου.

* Ενα συμπλήρωμα που αλληλεπιδρά με πάρα πολλά φάρμακα είναι το βαλσαμόχορτο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άγχος. Καθώς επιδρά στο σύστημα των ενζύμων που χρησιμοποιούνται για τον μεταβολισμό των φαρμάκων, δεν πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες σε ΘΟΥ (ορμονική υποκατάσταση), άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά και αντικαταθλιπτικά, στατίνες, αντιυπερτασικά, φάρμακα για την ημικρανία, το AIDS και τον καρκίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα