Αύξηση 12,8% στο ρεύμα μέσα σε έναν χρόνο

Αύξηση 12,8% στο ρεύμα μέσα σε έναν χρόνο01.12.2017Οικονομία

Eurostat: Ενατη ακριβότερη στην ευρωζώνη η Ελλάδα στην ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της ανόδου των φόρων και των τελών!

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Ακριβότερο κατά 12,8% ήταν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξαιτίας της αύξησης των φόρων και των τελών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat.

Πρόκειται

για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πλέον η χώρα μας είναι η ένατη ακριβότερη στην Ε.Ε., όσον αφορά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν 19,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες (KWh) το πρώτο μισό του 2017, έναντι 17,2 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, παρά την αύξηση του ανταγωνισμού.
Οι αντίστοιχες τιμές χωρίς φόρους και τέλη ήταν 11,39 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι 11,69 ευρώ το 1ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η κιλοβατώρα

Το μερίδιο των τελών και φόρων στην τελική αξία κατανάλωσης των 100 KWh ανέβηκε στα 7,97 ευρώ το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από 5,54 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ετσι, το ποσοστό των λεγόμενων «ρυθμιζόμενων χρεώσεων» έφτασε το 41% φέτος και είναι το πέμπτο υψηλότερο στην Ε.Ε.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατεγράφη στην Κύπρο και ήταν της τάξεως του 22%. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η χώρα μας με 12,8% και τρίτο κατετάγη το Βέλγιο με 10%. Το ακριβότερο ρεύμα πληρώνουν, πάντως, οι Δανοί, ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί.

Οσον αφορά το φυσικό αέριο, παρότι η τιμή του μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 6,3% στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2017, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στην Ελλάδα η μείωση περιορίστηκε στο ισχνό ποσοστό του 0,7%. Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τις 100 KWh 5,6 ευρώ και πρόκειται για την 11η υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε. Στη συνολική τιμή φυσικού αερίου, οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούν σε ποσοστό 16% και είναι από τα χαμηλότερα μερίδια πανευρωπαϊκά.

Keywords
Τυχαία Θέματα