Αυθαίρετα: Αρχίζει κυνηγητό για καταπατητές σε οικόπεδα του Δημοσίου

Αυθαίρετα: Αρχίζει κυνηγητό για καταπατητές σε οικόπεδα του Δημοσίου09.03.2018Άρθρα

Υπό προϋποθέσεις θα δίνεται η δυνατότητα και εξαγοράς. Ομάδα εργασίας συστήνει άμεσα το υπ. Οικονομικών

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σχέδιο που προβλέπει το δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από όσους ιδιώτες τα κατέχουν αυθαίρετα εδώ και δεκαετίες

σε όλη την Ελλάδα προωθεί η κυβέρνηση. Μέσω του σχεδίου αυτού επιδιώκει να διασφαλίσει πρόσθετα έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οποιος κατέχει αυθαίρετα, με ή χωρίς τίτλους, δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου (αφορά περίπου 30.000-50.000 ακίνητα) και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, καταγεγραμμένο ή μη, με ή χωρίς κτίσματα, θα μπορεί να ζητήσει την εξαγορά αυτού (καταβάλλοντας αντίτιμο με βάση την αντικειμενική αξία και άλλες παραμέτρους), εφόσον κατέχει το ακίνητο επί τουλάχιστον ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς διακοπή, και εφόσον η κατοχή συνεχίζεται μέχρι την ημέρα έναρξης του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας προχωρούν σε σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου. Οπως αναφέρει η απόφαση που υπογράφει η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστη Πέρκα, «έργο της ομάδας εργασίας είναι ο προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Από τη διατύπωση αυτή γίνεται σαφές ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρέσει ορισμένες κατηγορίες καταπατητών, με βάση ενδεχομένως τον χαρακτηρισμό, το είδος και την έκταση της δημόσιας έκτασης, τον χρόνο κατοχής του ακινήτου κ.λπ. Στο παρελθόν είχαν εφαρμοστεί και άλλα αντίστοιχα προγράμματα, σκόνταφταν όμως στο ύψος της οικονομικής απαίτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα