Αφαντα τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της φρίκης!

Αφαντα τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της φρίκης!04.08.2018Παρασκήνιο

Παρέμειναν καθηλωμένα, παρά την αποστολή τους, μεταξύ άλλων, για διάσωση θυμάτων θεομηνιών ή ατυχημάτων

Από τις
Μαρία Παναγιώτου,
Ντίνα Ιωακειμίδου

Τον Δεκέμβριο του 2016 δημοσιεύεται ο νόμος 4443 που αφορά τη συγχώνευση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος σε «ενιαία κεντρική αυτοτελή υπηρεσία με τίτλο Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΜΣΑ) υπαγόμενη απευθείας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπό την εποπτεία του Υπαρχηγού του Σώματος αυτού».

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά,

«η συνιστώμενη Υπηρεσία έχει ενιαία έδρα και διοίκηση, χειριστές και τεχνικούς προερχόμενους και από τα δύο Σώματα, οι οποίοι εντάσσονται αυτοδικαίως σε αυτήν, κοινά πτητικά μέσα, διατιθέμενα για την εξυπηρέτηση των αναγκών που καλύπτουν οι συγχωνευόμενες Υπηρεσίες, και εφαρμόζει κοινή εκπαίδευση και κοινό πρόγραμμα τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης, συντήρησης, μίσθωσης και αγοράς εναερίων μέσων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και με διεθνείς ή διακρατικούς οργανισμούς».

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της υπηρεσίας εναέριων μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας (νόμος 2334/1995), αποστολή της υπηρεσίας αυτής, μεταξύ άλλων, είναι και «η διάσωση θυμάτων θεομηνιών ή σοβαρών ατυχημάτων με τη διαβίβαση πληροφοριών στις επίγειες δυνάμεις ή τη μεταφορά τραυματιών».
Ομως την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου τα τρία ελικόπτερα BO-105 και τα δύο EC-135 της Airbus Helicopters, τα οποία εντάσσονται στο δυναμικό της υπηρεσίας εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και είναι εφοδιασμένα με σύγχρονο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει διόπτρες νυχτερινής όρασης, προβολείς φωτός μεγάλης ισχύος και σύστημα λήψης και μετάδοσης εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ έχουν και τη δυνατότητα θερμικής απεικόνισης, παρέμειναν, όπως δημοσίευσε η «δημοκρατία» την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουλίου, καθηλωμένα στο έδαφος.

Κάμερες αξίας 1.000.000 ευρώ

Στο προηγούμενο δημοσίευμά μας σημειώναμε πως οι θερμικές κάμερες που διαθέτουν τα ελικόπτερα, αξίας 1.000.000 ευρώ καθεμία, συνιστούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο εντοπισμού ανθρώπων μέσα στο νερό. Παρ’ όλα αυτά, δεν απογειώθηκαν ούτε μετά τις 8 το βράδυ, όταν η ένταση των ανέμων είχε εξασθενήσει, προς αναζήτηση και διάσωση των απεγνωσμένων συμπολιτών μας που, κυνηγημένοι από τη φωτιά και με εγκαύματα, πάλευαν επί ώρες με τα κύματα μέσα στη θάλασσα.

«Τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. απογειώνονται για ποδοσφαιρικούς αγώνες, για τους VIPs, στις διαδηλώσεις. Δεν σηκώνονται ούτε καν για αεροδιακομιδές, ενώ έχουμε φορεία αγορασμένα για τον σκοπό αυτό» σημειώνουν πηγές στη «δημοκρατία», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η συνένωση των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. έχει μείνει ουσιαστικά στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την οργάνωση, τη διάρθρωση και την εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων».

Στη μεγάλη έρευνα που διενήργησε η «δημοκρατία» για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σημειώναμε ότι η μεθόδευση για την ακύρωση των ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών για τη συντήρηση και τη μίσθωση των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής και η υπαγωγή στην NSPA (πρώην NAMSA), που τελεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, γίνονται την περίοδο 2011-2012.

Στην NSPA δεν απευθύνεται κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε., καθώς οι διαδικασίες είναι εξ ολοκλήρου αδιαφανείς, ο οργανισμός προκρίνει την εταιρία σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα, δεν κοινοποιείται ούτε το όνομα του μειοδότη, ενώ η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων δεν διέπεται από το ελληνικό Δίκαιο. Ισχυρός άνδρας της NSPA από την περίοδο εκείνη έως και το 2017 είναι ο Δ. Πετρίδης, νυν άμισθος σύμβουλος του τέως υπουργού κ. Τόσκα. Ο κ. Πετρίδης τιμά τις φιλίες του. Ετσι το 2012 δρομολογείται μέσω της NSPA η συντήρηση των ιδιόκτητων εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. Κατατίθενται δε προσφορές από την ICSS και την Aeroservices του επιχειρηματία Δ. Δάφνη. Η προσφορά της πρώτης ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ και της δεύτερης στα 1.900.000 ευρώ. Και η NSPA επιλέγει, όχι - όπως θα ανέμενε εύλογα κανείς τον μειοδότη - αλλά την Aeroservices.

Τον Μάιο του 2016 σε συσκέψεις που γίνονται στο γραφείο του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκη με στόχο τη μη απεμπλοκή μας από την NSPA συμμετέχει και ο κ. Δάφνης της Aeroservises. H εν λόγω εταιρία λαμβάνει ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν 3.000.000 ευρώ (2.000.000 ευρώ από την Πυροσβεστική και 800.000 ευρώ από την ΕΛ.ΑΣ.), συν τη νόμιμη προμήθεια για την αγορά των ανταλλακτικών, καθώς έως σήμερα ήταν ο νόμιμος αντιπρόσωπος της Airbus.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Airbus αποφάσισε να δραστηριοποιείται μόνη της κι έτσι τα ανταλλακτικά θα αγοράζονται, πλέον, απευθείας από την εταιρία. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η δημόσια ΕΑΒ δεν αναλαμβάνει τη συντήρηση των ιδιόκτητων εναέριων μέσων την ώρα που λαμβάνει εντολές εκτέλεσης έργων από την Ευρώπη. Το δεύτερο μείζον ερώτημα είναι γιατί, ενώ δαπανώνται τόσα χρήματα ετησίως, δεν δημιουργείται ένας δημόσιος φορέας συντήρησης όλων των εναέριων μέσων του Δημοσίου (Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία - ΕΚΑΒ), επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομίες κλίμακας.

Χωρίς εκπαίδευση οι μηχανικοί του συγκεκριμένου τύπου εναέριου μέσου

Στα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. απασχολούνται 12 μηχανικοί αεροσκαφών (μηχανολόγοι, ηλεκτρονικοί). Ο ένας και μοναδικός εκπαιδευτής για τις θερμικές κάμερες συνταξιοδοτείται τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στη σύμβαση με την Aeroservices ορίζεται ότι μετέχουν και οκτώ τεχνικοί της ΕΛ.ΑΣ. από την πλευρά του Δημοσίου. Ομως ο αριθμός αυτός δεν καλύπτεται, καθώς οι περισσότεροι τεχνικοί της EΛ.ΑΣ. διαθέτουν μεν πτυχίο, ωστόσο δεν έχουν εκπαιδευτεί επί του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρων, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο. Ετσι ελέγχουν, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα υπογραφής. Μάλιστα, η τελευταία εκπαίδευση των μηχανικών του Σώματος πραγματοποιήθηκε προ δεκαπενταετίας!

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ελλείψει μηχανικών η Aeroservices ή όποια εταιρία θα αυξήσει το κόστος της παροχής υπηρεσιών. Και το κυριότερο, το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει λόγο και άποψη σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των εναέριων μέσων του. Οι εκκλήσεις και οι αναφορές των μηχανικών προς την ηγεσία για εκπαίδευσή τους επί του τύπου των ελικοπτέρων είναι συνεχείς. Ποια είναι η απάντηση τον Ιούνιο του 2017; «Ο σκοπός της τοποθέτησής σας στην Υπηρεσία έχει επιτευχθεί με την απόκτηση του βασικού πτυχίου μηχανικών αεροσκαφών.

Για την εκπαίδευσή σας επί τύπου η υπηρεσία βρίσκεται στη φάση διερεύνησης σχολών στο εσωτερικό και αναμένει ανταπόκριση και, όταν θα έχει απαντήσεις, θα κάνει εκτίμηση αναγκών και, αξιολογώντας το προσωπικό, θα αποφασίσει πότε και ποιοι τεχνικοί θα εκπαιδευτούν!»
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η Aeroservices εκπαιδεύει τους δικούς της μηχανικούς στα εναέρια μέσα, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία συντηρεί...

Keywords
Τυχαία Θέματα