H «ορφανή» μίζα των 2.242.299 € και οι διαδρομές του μαύρου χρήματος που βρέθηκαν για τον Γιάννο

H «ορφανή» μίζα των 2.242.299 € και οι διαδρομές του μαύρου χρήματος που βρέθηκαν για τον Γιάννο23.09.2018Παρασκήνιο

«Ορφανή» μίζα ύψους 2.242.299 ευρώ, που φέρεται ότι δόθηκε από τη γαλλική εταιρία Thales Nederland B.V. στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, βρίσκεται στο στόχαστρο των ανακριτών κατά της Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου. Οι δικαστικοί λειτουργοί ψάχνουν τους τελικούς αποδέκτες της μίζας, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι άγνωστοι,

ωστόσο διαπιστώνουν πως τα χρήματα διακινήθηκαν με παρεμφερή «τρόπο και μέθοδο, αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ποσό των 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων» που φέρεται ότι ξέπλυνε ο Γιάννος Παπαντωνίου μέσω ενός καλά οργανωμένου πολυδαίδαλου συστήματος. Ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται βαρύς για τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, καθώς, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα στοιχεία που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν φέρει τον Γιάννο Παπαντωνίου αντιμέτωπο ακόμη και με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.

Από την παράλληλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη οι ανακριτές καταγράφουν ότι «έχουν προκύψει περαιτέρω ενδείξεις καταβολής και άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών από την ίδια γαλλική εταιρία μέσω της χρησιμοποίησης πολλών εξωχώριων εταιριών, τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αποτέλεσαν προϊόν παθητικής δωροδοκίας άγνωστων έως τώρα στην ανάκριση προσώπων», αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο εμπλοκής νέων προσώπων. Ωστόσο, στην παράθεση των κινήσεων των λογαριασμών που ακόμη προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν διαπιστώνεται ταύτιση εταιριών και προσώπων που παραπέμπουν στο «μεγάλο κόλπο», το οποίο φαίνεται να είχε στηθεί προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος και να αποδοθεί καθαρό στους τελικούς αποδέκτες που, σύμφωνα με τους ανακριτές, ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του.

Χορός εκατομμυρίων

Ο χορός εκατομμυρίων και οι αλλεπάλληλες κινήσεις των χρημάτων που «σπάνε» και «ξανασπάνε» φέρνουν… ζάλη. Στο διαβιβαστικό των ανακριτών που συνοδεύει τις δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας Παπαντωνίου αλλά και τη μεταβίβαση της πολυτελούς κατοικίας στη Σύρο και εστάλησαν στη Βουλή, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό -ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος και με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας πέραν αυτής του ξεπλύματος μαύρου χρήματος-, αναφέρονται με λεπτομέρειες ποσά και λογαριασμοί. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν εντοπίσει επτά ύποπτους ελβετικούς λογαριασμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται κύριοι, ενώ διαπιστώνεται πως στη συνέχεια τα χρήματα… ταξίδευαν σε υπολογαριασμούς, στους οποίους «εκτελέστηκαν για λογαριασμό του πρώην υπουργού εκατοντάδες δαιδαλώδεις και σύνθετες κινήσεις, με στόχο τη νομιμοποίηση των ανωτέρω παράνομων ωφελημάτων του», καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτόν να διακινήσει τουλάχιστον 4.608.773,02 ελβετικά φράγκα εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στη διαδρομή των χρημάτων φέρεται ότι εμπλέκονται «έμπιστα» πρόσωπα, ενώ η ροή τους σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού εμφανίζεται να ήταν πρόσκαιρη και τμηματική κατά τακτά χρονικά διαστήματα, προφανώς για να μην προκαλέσουν υποψίες. Τα χρήματα αυτά ουδέποτε δηλώθηκαν στις δημόσιες και τις οικονομικές Aρχές της Ελλάδας από τον Γιάννο Παπαντωνίου, αν και ήταν υποχρεωμένος να το κάνει λόγω της ιδιότητάς του ως βουλευτής και μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι ήταν υπουργός, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό έγγραφο των ανακριτών, υποχρέωσε τον κ. Παπαντωνίου να «χρησιμοποιήσει» τη σύζυγο και τον συγκατηγορούμενό του Ανδρέα Μπάρδη ως παρένθετα πρόσωπα.

Οπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι δικαστικοί λειτουργοί, «σε εκτέλεση του σχεδίου δράσης και νομιμοποίησης των παράνομων ωφελημάτων του ως πρώην υπουργός χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών, μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες απέβλεπαν στο να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό τουλάχιστον της ανωτέρω ωφέλειάς του από οποιονδήποτε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια σε αυτήν. Για τον λόγο αυτόν συμφώνησε με τους συγκατηγορουμένους του Ανδρέα Μπάρδη και Σταυρούλα Κουράκου (σ.σ.: η σύζυγός του) να διακινήσουν πρωτίστως αυτοί τα χρηματικά ποσά, αποκρύπτοντας ότι ενεργούν στο όνομα και για λογαριασμό του, δεδομένου ότι το επίδικο χρονικό διάστημα ήταν εν ενεργεία βουλευτής των Ελλήνων και υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι ανήκε στα “πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα” (Politically Exposed Persons - PEP), γεγονός το οποίο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δικαιολογηθεί πλήρως και αναλυτικά η προέλευση των χρημάτων».

Μ. Ζ.

Οι νέες εξελίξεις και η απολογία τους

Τα νέα «καυτά» στοιχεία έφτασαν στο γραφείο των ανακριτών από Κύπρο και Ελβετία και η επεξεργασία τους, η οποία συνεχίζεται, όπως όλα δείχνουν, έβγαλε λαβράκι. Οι ραγδαίες εξελίξεις δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό και τη σύζυγό του να ζητήσουν και νέα προθεσμία στις 27 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που είναι το προγραμματισμένο ραντεβού τους με τους ανακριτές. Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου καλούνται σε απολογία κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το ζεύγος Παπαντωνίου, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις, είναι ήδη αντιμέτωπο με ένα βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο αριθμεί περίπου 800 σελίδες, καθώς φέρεται ότι νομιμοποίησε, μέσω λογαριασμών και offshore εταιριών, περίπου 3.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα