Κάρφωσε Κονιόρδου η Ζορμπά

Κάρφωσε Κονιόρδου η Ζορμπά22.09.2018Πρόσωπα

Αιχμές της υπουργού Πολιτισμού στην προκάτοχό της για τη μεταβίβαση άγνωστου αριθμού αρχαιοτήτων στο Υπερταμείο

Την προκάτοχό της στη θέση της υπουργού Πολιτισμού (και νυν προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχου) Λυδία Κονιόρδου «κάρφωσε» ως υπεύθυνη για το θέμα του περάσματος των μνημείων στο Υπερταμείο η Μυρσίνη Ζορμπά!

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, «κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία το 2016». Πρόσθεσε δε «υποθέτω ότι η κυρία Κονιόρδου έκανε μια συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν το ξέρω».
Βέβαια η

υπουργός με την παρέμβασή της γκρέμισε το κυβερνητικό αφήγημα, μια και παραδέχτηκε ό,τι έκρυβε ως χθες η κυβέρνηση.

Δηλαδή ότι πράγματι στις λίστες με τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ή, αλλιώς, στο λεγόμενο Κατοχικό Ταμείο συμπεριλαμβάνονται μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, μερικά εξ αυτών, ο Ενετικός Προμαχώνας Lando, το Φρούριο Φιρκά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης και το τουρκικό χαμάμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο διασταυρώνονται οι κωδικοί του Εθνικού Κτηματολογίου γίνεται σαφές ότι το ζήτημα αφορά αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα!

Η Νέα Δημοκρατία, από τη μεριά της, ανέβασε το θέμα κι άλλο στοχοποιώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και μίλησε παράλληλα για θέατρο υπουργών που πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Η Ν.Δ. σε σημείωμά της υπενθυμίζει μεταξύ άλλων τη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά τη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα, στην οποία τόνιζε «τους εξήγησα ότι, αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω», σχολιάζοντας ότι τελικά οι υπογραφές έπεσαν.

Παράλληλα η ΝΔ προσθέτει: «Τρεις ημέρες πριν τη “γιορτή της γραβάτας” στο Ζάππειο (22 Ιουνίου) η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19.6.2018) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα.

Η απόφαση του υπουργού παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)». Τέλος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει «άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο».

«Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε στον κ. Τσακαλώτο. Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται» υπογραμμίζει η Ν.Δ. Από τη μεριά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού από τη μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος επί αυτών προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., με νέα υπουργική απόφαση ή με υπουργικές αποφάσεις, που ρητά θα εξαιρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα και ρητά θα αναιρούν τις δύο προηγούμενες εκδοθείσες πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάρφωσε Κονιόρδου, Ζορμπά,karfose koniordou, zorba