Το... φάντασμα Χριστοφοράκου στη δίκη της Siemens

Το... φάντασμα Χριστοφοράκου στη δίκη της Siemens11.10.2018Δικαστικά

«Απολογήθηκε» μέσω των συνηγόρων του και δήλωσε άγνοια για τα «μαύρα ταμεία»

Ο μεγάλος απών στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens εξακολουθεί να είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ωστόσο ήταν εκείνος που ουσιαστικά άνοιξε την αυλαία των απολογιών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Siemens Hellas,

ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του, οι οποίοι και σε αυτή την περίπτωση έγιναν η... φωνή του.

Ετσι, αν και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν ήταν στο δικαστήριο για να απολογηθεί, η υπεράσπισή του μετέφερε τις θέσεις του χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες σε βάρος του και βάζοντας ως κυρίαρχο το ζήτημα του δεδικασμένου, επικαλούμενη την καταδικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μονάχου για την ίδια, όπως λένε, υπόθεση.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια αποδόμησης των «καυτών» ημερολογίων της πρώην γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου, στα οποία καταγράφονται ραντεβού ακόμη και με πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής, εκφράστηκε η θέση ότι παρερμηνεύτηκαν.

Αγνοια για τα «μαύρα ταμεία» και τους «κρυφούς» τραπεζικούς λογαριασμούς της Siemens δήλωσε ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος ταξίδεψε από τη Γερμανία για να απολογηθεί. «Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες “μη σύννομες”, τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θυμόταν

Οταν ρωτήθηκε από την έδρα για καταγεγραμμένο ραντεβού του, τον Ιανουάριο του 1997, στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, εκείνος είπε πως δεν θυμάται. «Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι, δεν θυμάμαι. Εχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από τον Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο…» απάντησε. Τη δική του εκδοχή για τους «ύποπτους» τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται ότι διαχειριζόταν έδωσε στην απολογία του ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens Hellas.

Οπως είπε, τα επίμαχα ποσά διακινήθηκαν «για κατασκοπία των ανταγωνιστών και φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται». «Αυτά ξέρω, εγώ δεν αποκλείω τίποτα… Εγώ δεν συμμετείχα σε καμία δωροδοκία…» είπε, για να ακούσει την παρατήρηση της εισαγγελέως: «Εκτός αυτή του Μαντέλη...». «Εγώ λέω πως δεν ήταν δωροδοκία…» απάντησε ο κατηγορούμενος. «Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις» επανήλθε η εισαγγελέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα