Αμηχανία στο Μαξίμου και πυρά από την αντιπολίτευση για το «plan b»

Αμηχανία στο Μαξίμου και πυρά από την αντιπολίτευση για το «plan b»11.10.2018Πρόσωπα

Κουμουτσάκος και Λοβέρδος ρωτούν Τσίπρα αν ήξερε για την πρόταση

Αμηχανία προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ για εναλλακτικό σχέδιο

στη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα αναχαιτίσει και τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Κύκλοι της κυβέρνησης έσπευσαν με μια λακωνική διαρροή να πάρουν αποστάσεις από τις δηλώσεις Καμμένου, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών» και πρόσθεταν παράλληλα ότι η Αθήνα «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος «άδειασε» τον υπουργό Αμυνας, αναφέροντας ότι «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝ.ΕΛ. για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας Πάνος Καμμένος» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Αντρέα Λοβέρδο να ζητούν προσωπικά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν έχει γνώση και αν εγκρίνει τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ.

Η Ν.Δ. έσπευσε να μιλήσει για «διπλωματική και πολιτική σχιζοφρένεια», με τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο να ρωτά τον Νίκο Κοτζιά με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ή εσείς;».

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ν.Δ. θέτει και το ερώτημα κατά πόσο βοηθούν στην προετοιμασία και στους στόχους του επικείμενου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας.

Ο τομεάρχης Aμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείχνει ομοιογένεια, σοβαρότητα, σταθερή και στιβαρή άποψη στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με νατοϊκούς συμμάχους».

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Καμμένου ως «μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα