Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται η πληρωμή με τον μήνα - Ποια η διαδικασία

Όσοι όμως πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να  γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.

Το αμέσως διάστημα αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το οικονομικό επιτελείο που θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων, οι οποίοι κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, να θέσουν εκ νέου

τα οχήματά τους σε κυκλοφορία πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο διευκολύνει τους οδηγούς να επανεκκινήσουν τα οχήματά τους και ενισχύει τα κρατικά ταμεία με περισσότερα έσοδα.

Η πληρωμή και επανακυκλοφορία των οχημάτων θα γίνει χωρίς πέναλτι. Δηλαδή οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις επί του ποσού.

Τη δυνατότητα να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν μετά το Πάσχα περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Ειδικότερα, θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για κάθε μήνα που θα κινούν τα οχήματά τους. Εάν κάποιος επιθυμεί να κινήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Όσοι όμως πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει άρση για δύο μήνες, μετά να θέσει και πάλι το όχημα σε ακινησία και να ξανακάνει άρση για άλλους δύο μήνες.

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία. Έχουν κρατήσει τις πινακίδες στο σπίτι τους και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τα τέλη με το μήνα θα τις επανατοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους για να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα