Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου - Στα 111,46 δολάρια το βαρέλι το Brent

Έκκληση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) για «έκτακτα μέτρα» μείωσης της χρήσης πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν ακόμη υψηλότερα τη Δευτέρα (21/3), αφού οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας δεν φάνηκαν να δίνουν σημάδια προόδου και οι αγορές συνέχισαν να ανησυχούν για τη περιορισμένη προσφορά - πυροδοτώντας έκκληση του Διεθνούς Οργανισμού

Ενέργειας για μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 3% το πρωί της Δευτέρας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία — το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent ήταν στα 111,46 δολάρια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ στα 108,25 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες – εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ τον Μάρτιο πριν υποχωρήσουν περισσότερο από 20% την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας κάτω από τα 100 δολάρια. Ανέβηκαν ξανά στο δεύτερο μισό της περασμένης εβδομάδας για να ανέβουν πάνω από αυτό το επίπεδο.

Σε σημείωμα τη Δευτέρα, η Mizuho Bank ανέφερε ότι δύο παράγοντες ωθούσαν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα: η παρατεταμένη αβεβαιότητα Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και οι ελπίδες ότι ο τελευταίος αντίκτυπος του Covid της Κίνας θα μπορούσε να είναι λιγότερο σημαντικός από ό,τι αναμενόταν εν μέσω προσδοκιών για χαλάρωση των περιορισμών. Ο βασικός κόμβος του Shenzhen άνοιξε εν μέρει την Παρασκευή, καθώς πέντε περιφέρειες επετράπη να ξεκινήσουν ξανά τις εργασίες και να επαναλειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε το Reuters.

«Η κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οδήγησε τις τιμές του αργού πετρελαίου να παρατείνουν την ανάκαμψή τους την Παρασκευή», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ Research, Brian Martin και Daniel Hynes σε σημείωμα της Δευτέρας. «Ωστόσο, απέτυχε να αντισταθμίσει τις απώλειες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με το αργό Brent να υποχωρεί περισσότερο από 4%.

Εν τω μεταξύ, η περιορισμένη προσφορά συνέχισε να ανησυχεί τις αγορές, πυροδοτώντας έκκληση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) την Παρασκευή για «έκτακτα μέτρα» για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία παρείχε το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021, και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, καθώς η ΕΕ εξετάζει το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι φυσικές ελλείψεις, που συνδέονται με τις τρέχουσες κυρώσεις στη Ρωσία, θα διαδραματίσουν τελικά πιο κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας ενεργειακών εμπορευμάτων της τράπεζας Commonwealth Bank of Australia .
«Η προφανής αδυναμία του κλάδου να καλύψει οποιοδήποτε πιθανό κενό έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Ο ΟΠΕΚ+ στην τελευταία του έκθεσή έδειξε ότι ορισμένοι παραγωγοί εξακολουθούν να υπολείπονται των ποσοστώσεων εφοδιασμού τους, με το Reuters να επικαλείται πηγές που ανέφεραν ότι η συμμαχία έχασε τους στόχους της κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Σε ένα σχέδιο 10 σημείων, οι προτάσεις του IEA για τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου περιελάμβαναν τη μείωση των ορίων ταχύτητας για τα οχήματα, την εργασία από το σπίτι έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα και την αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους.
«Εκτιμούμε ότι η πλήρης εφαρμογή αυτών των μέτρων μόνο στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα», ανέφερε η IEA .

Keywords
Τυχαία Θέματα