Ελίνα Ριμπάκοβα (IIF): Πιθανή η στάση πληρωμών της Ρωσίας

Αν επεκταθούν οι κυρώσεις, καθώς συνεχίζονται οι αναλήψεις. 

Η Ρωσία είναι πιθανό να φθάσει σε στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους της εάν η κρίση στην Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται, δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IΙF), Ελίνα Ριμπάκοβα (Elina Ribakova).

Η ρωσική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά χαμηλά διψήφια ποσοστά φέτος, πρόσθεσε το IΙF ενώ ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Η

κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τη Sberbank και τους καταθέτες της, ενώ άλλες μικρότερες ρωσικές τράπεζες ενδέχεται να χρεοκοπήσουν. Υπάρχουν σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί κίνδυνοι μετάδοσης για τη δυτική οικονομία δεδομένης της κλίμακας των κυρώσεων, προειδοποίησε το IΙF.

Είπε ότι η μετατροπή των ρωσικών εγχώριων συναλλαγματικών διαθεσίμων σε ρούβλια ήταν επίσης στο τραπέζι, αν και η κεντρική τράπεζα θα ήταν απρόθυμη να το εφαρμόσει αρχικά καθώς προσπάθησε να γλιτώσει τους εγχώριους αποταμιευτές.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί εργαλεία για να προσπαθήσει να ηρεμήσει τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, της παροχής ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες και του περιορισμού των ροών κεφαλαίων. Μπορεί επίσης να αναγκαστεί να επιβάλει αργίες για να σταματήσει το τρέξιμο στις τράπεζες, ανέφερε το IIF σε έκθεση που εκδόθηκε τη Δευτέρα και συντάχθηκε πριν από τις τελευταίες κυρώσεις.

Η Ribakova είπε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν αποσυρθεί από τις ρωσικές τράπεζες μόνο την Παρασκευή.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να γίνουν σκληρότερες, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οντοτήτων από τη διαπραγμάτευση του υπάρχοντος ρωσικού κρατικού χρέους, της επέκτασης του καταλόγου των ιδρυμάτων που απαγορεύονται από το SWIFT και της άρσης των εμπορικών αποκλεισμών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Τέτοια μέτρα θα ενίσχυαν τους οικονομικούς, εμπορικούς και καθαρούς κινδύνους μετάδοσης και για την παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα την Ευρώπη, πρόσθεσε η Ριμπάκοβα.

Σε προηγούμενη έκθεσή του το IΙF αναφέρει πως το συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία της Ρωσίας και οι μέσοι Ρώσοι αισθάνονται ήδη το κόστος.

Οι κυρώσεις στοχεύουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκαλώντας bank run και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ή/και να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθεματικά.

Επιπλέον, το IΙF θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρά capital control και πιθανώς να κηρύξει τραπεζική αργία καθώς επιταχύνονται οι μαζικές αναλήψεις και η ζήτηση για συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται απότομα. Ως αποτέλεσμα, αναμένει να δει αρνητική ανάπτυξη σε μια οικονομία που είναι ήδη αντιμέτωπη με εμπόδια από την αυξανόμενη απομόνωση.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα