ΕΕ: Τίθεται νέοι κανόνες για τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων

Απλούστερη προβλέπεται να γίνει η λειτουργία των μικρότερων εταιρειών επενδύσεων.

Δύο νέες οδηγίες θα θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ στον τομέα των τραπεζών και των επενδυτικών υπηρεσιών τις επόμενες ημέρες. Πρώτον, η οδηγία και ο κανονισμός περί εταιρειών επενδύσεων θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021. Θα εισαγάγουν ένα νέο προσαρμοσμένο, στοχευμένο σύνολο κανόνων που θα κάνουν τη ζωή απλούστερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις επενδύσεων,

ενώ οι μεγαλύτερες, συστημικές εταιρείες επενδύσεων θα παραμείνουν υπό το ίδιο προληπτικό καθεστώς με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτοί οι πιο αναλογικοί κανόνες - που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2019 - αποτελούν μέρος των προσπαθειών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών να προωθήσουν τον ανταγωνισμό και να ενθαρρύνουν τις μικρότερες εταιρείες να συμμετάσχουν πιο ενεργά στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ.

Επίσης, ο κανονισμός CRR II για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021. Το καθεστώς CRR καθορίζει τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες επενδύσεων, ιδίως για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα, καθώς και τις απαιτήσεις για την αναφορά προληπτικής εποπτείας πληροφορίες στους επόπτες και στην αποκάλυψη πληροφοριών στις αγορές.

Οι νέοι κανόνες CRR II - που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Μάιο του 2019 - θα εισαγάγουν περισσότερη αναλογικότητα στους κανόνες της ΕΕ για μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα συμπεριλαμβάνοντας νέες απαιτήσεις σχετικά με τη μόχλευση των τραπεζών και τη σταθερή χρηματοδότηση . Εισάγουν επίσης πιο ευαίσθητους κινδύνους κανόνες για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα