New Energy Capital: Το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών σε ενεργειακές υποδομές

Ένα σημαντικό κενό που αφορά στα ίδια κεφάλαια των έργων της ενεργειακής μετάβασης, έρχεται να καλύψει το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών New Energy Capital το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στην ελληνική αγορά.

Ουσιαστικά το νέο αυτό fund, στο οποίο συμμετέχει ως βασικός επενδυτής η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) επενδύει σε ώριμα έργα κυρίως Ανανεώσιμων Πηγών

Ενέργειας καλύπτοντας την ίδια συμμετοχή, προκειμένου να μπορούν τα έργα αυτά να αντλήσουν χρηματοδότηση και να υλοποιούνται.

Εκτός από την ΕΑΤΕ, στο fund συμμετέχουν επίσης γνωστά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και ξένοι επενδυτές με γνώση του χώρου της ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαχείρισης της NEC, αυτή θα γίνεται από την New Energy Partners (NEP) οι ιδρυτές της οποίας, Θόδωρος Κιακίδης, Έδμον Αϊραντζής και Γιώργος Ανδρεόγλου, διαθέτουν πολυετή εμπειρία στους κλάδους της ενέργειας, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και του project finance.

Το αρχικό κεφάλαιο του fund ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο με βάση την ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο η NEP προσδοκά να διπλασιάσει το υπό διαχείριση κεφάλαιο μέσα στους επόμενους μήνες. Με την τραπεζική μόχλευση, το σύνολο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τη NEC μπορεί να ανέλθει έως και τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τη διαθεσιμότητα τραπεζικού δανεισμού, παρατηρείται έλλειμμα στο κομμάτι των ίδιων κεφαλαίων όσον αφορά στα έργα της ενεργειακής μετάβασης. Έτσι η NEC αναμένεται να προσφέρει λύσεις που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση έργων που σήμερα αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση παρά το γεγονός ότι έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά. Επιπλέον η συμμετοχή της NEC ως θεσμικού επενδυτή στα έργα προσθέτει αυξημένη αξιοπιστία για την άντληση τραπεζικού δανεισμού.

Σε ποια έργα επενδύει

Η NEC επενδύει σε ώριμα προς υλοποίηση έργα (ready to build) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, βιοαέριο, γεωθερμία), αποθήκευσης ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και στις νέες εφηρμοσμένες τεχνολογίες στον χώρο της ενεργειακής μετάβασης (π.χ. ψηφιοποίηση δικτύων, ηλεκτροκίνηση, κλπ).

Βάσει της επενδυτικής της πολιτικής η NEC εστιάζει στη στήριξη ικανών ομάδων ανάπτυξης έργων προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να υλοποιήσουν περισσότερα έργα από όσα μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες, ενώ ταυτόχρονα θα επωφελούνται από τα μελλοντικά κέρδη των έργων. Μέσα από τη συνεργασία με τη NEC, δυναμικοί επαγγελματίες που αναπτύσσουν έργα ενεργειακής μετάβασης μπορούν μεσοπρόθεσμα να πολλαπλασιάσουν την οικονομική τους βάση, ενώ παράλληλα θα κτίζουν την επενδυτική τους αξιοπιστία για να πραγματοποιήσουν και τα επόμενα έργα τους.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση για την έναρξη της δραστηριοποίησης του fund, η Νew Εnergy Capital, με την ουσιαστική συμμετοχή και υποστήριξη της ΕΑΤΕ, επενδύει στην Ελλάδα και την ανάπτυξή της, με προτεραιότητα στο σεβασμό προς το περιβάλλον, σε ένα κλάδο που εναρμονίζεται με τις καλύτερες σύγχρονες διεθνείς πρακτικές και τάσεις. Επενδύει μάλιστα σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και όχι σε άυλες αξίες.

Ταυτόχρονα, μέσω της επενδυτικής της φιλοσοφίας, δίνει την ευκαιρία σε αξιόλογους μικρούς και μεσαίους Έλληνες επιχειρηματίες να επωφεληθούν από την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης.

Τέλος, η ΝΕΡ φιλοδοξεί να προσφέρει μέσα από τη συνεργασία της με Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, ένα εξαιρετικό επενδυτικό προϊόν σε ό,τι αφορά τη σχέση απόδοσης - κινδύνου, ιδίως στο τρέχον περιβάλλον μηδενικών έως και αρνητικών επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα