Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα «απειλεί» τα μπάνια του λαού

Υπό τη… «Δαμόκλειο σπάθη» της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα είμαστε τουλάχιστον ως τον Αύγουστο, την περίοδο που, παραδοσιακά στη χώρα μας, γίνονται «τα μπάνια του λαού».

Η κάμψη στον άλλοτε πυρετώδη ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα ενάντια στην COVID-19 λοίμωξη, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν αφήνει σε καμία περίπτωση περιθώριο εφησυχασμού έτσι κι αλλιώς.

Πολλώ, δε, μάλλον, που με τα ταξίδια λόγω θερινών διακοπών οι επιστήμονες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τουρίστες

θα μεταφέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο – θυμίζουμε – είναι πολύ μεταδοτικό (στο 60% το ποσοστό μολυσματικότητάς του) και μπορεί να πυροδοτήσει 4ο κύμα πανδημίας εν μέσω θέρους…

«Βούτυρο στο ψωμάκι» των απανταχού τρομολάγνων ή απλά μαθηματικά;

Οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), πάντως, σχετικά με το εν λόγω πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Στη νέα έκθεση για την εκτίμηση κινδύνου εξάπλωσης του συγκεκριμένου στελέχους, οι ειδικοί εκτιμούν πως το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου θα οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα και, μάλιστα, το ποσοστό θα αγγίξει το 90% στα τέλη του ίδιου μήνα.

Εκτιμήσεις που φέρνουν «πονοκέφαλο»Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ECDC, η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Άλφα και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων.

Για τούτο και ζητεί την άμεση επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ πιθανό η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού», προειδοποίησε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Νόσων.

Αυτό, που είναι ξεκάθαρο, πάντως, είναι ότι οι μελέτες όλες δείχνουν ότι η λήψη μιας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της παραλλαγής Δέλτα.

Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα