Αυστραλία: Διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0,1% από την Κεντρική Τράπεζα

Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση επιτοκίων απο τον Αύγουστο του 2022.

Τα επιτόκια της Αυστραλίας παραμένουν αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,10%, παρά την άνοδο του πληθωρισμού και το αυξανόμενο κόστος ζωής. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το επιτόκιο στο τρέχον επίπεδο, το οποίο άλλαξε τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2020.

Πριν από μια εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής ώθησαν πολλούς οικονομολόγους – συμπεριλαμβανομένων

και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών – σε προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων ήδη από τον Αύγουστο του 2022.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της RBA, Δρ Φίλιπ Λόου, αναφέρθηκε στα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί με προσοχή τα βασικά στοιχεία. "Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι περίμενε η RBA, αλλά παραμένει χαμηλότερος από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. Ο ονομαστικός ρυθμός πληθωρισμού είναι 3,5% και επηρεάζεται από τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης, τις υψηλότερες τιμές για νεόδμητα σπίτια και τις διακυμάνσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού. Σε βασικούς όρους, ο πληθωρισμός είναι 2,6 τοις εκατό», δήλωσε ο Δρ Λόου.

'Oπως έχει δηλώσει προηγουμένως το διοικητικό συμβούλιο, δεν θα αυξήσει το επιτόκιο μετρητών έως ότου ο πραγματικός πληθωρισμός είναι σταθερά εντός του εύρους στόχου 2 έως 3%. Ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι είναι σταθερά εντός του εύρους του στόχου, ανέφερε ο κ. Λόου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα