Τα υπονοούμενα για τις σχέσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα με στελέχη της Αττικής Οδού και για τα περί ευθυνών της εταιρείας

Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν αιχμές και υπονοούμενα για τις σχέσεις που έχει ο κάθε ένας με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών που ελέγχουν την Αττική Οδό.

Εντύπωση προκάλεσαν οι πολλαπλές αιχμές και τα υπονοούμενα που αντάλλαξαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας για τις ευθύνες της Αττικής Οδού στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που ο

ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε κατά της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο. Η πρόταση απορρίφθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά κάποια σχόλια δεν πέρασαν απαρατήρητα.
Ο πρωθυπουργός άφησε υπονούμενα για τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την εταιρεία που ελέγχει την Αττική Οδό. Συγκεκριμένα είπε:
«Έχω όμως, για να καταλήξω και επί του ύφους του οργισμένου το οποίο πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας, δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι η εξής. Έχω εντοπίσει μία εντυπωσιακή αφωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της «Αττικής Οδού». Αναφέρατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ, επί δικών σας ημερών!»
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε καν τη δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της; Εσείς, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την «Αττική Οδό», γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε.»
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε στα υπονοούμενα και είπε τα εξής: «Εγώ όμως δεν θέλω να αφήσω τίποτα αναπάντητο. Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές αιχμές που αφήνετε ότι δήθεν εμείς υπερασπιζόμαστε μία ιδιωτική εταιρεία, θέλω να σας πω πάρα πολύ συγκεκριμένα, κύριε Μητσοτάκη, το εξής. Η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, έχει συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο και δεν μπορεί ιδίως ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να διαμεσολαβεί προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η ιδιωτική εταιρεία θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι ίδιες οι συμβατικές υποχρεώσεις ορίζουν.
Κύριε Μητσοτάκη, αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας -κι είναι και ντροπή σας να αφήνετε αιχμές για εμένα-, ο οποίος τυγχάνει να είναι και νομικός σας σύμβουλος (σ.σ. εννοεί τον δικηγόρο Γιώργο Μυλωνογιάννη ο οποίος είναι πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μητρική της Αττικής Οδού), για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, οφείλατε λοιπόν να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και για τις δικές σας ευθύνες και να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή σε κάθε πολίτη, έτσι όπως ο νόμος ορίζει. Διότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η Ελλάδα έχει νόμους, δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός δεν διέψευσε τον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε. Εκείνο βέβαια, που δεν είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο επίσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς και σε αυτό της Αττικής Οδού Α.Ε. είναι και ο δικός του προσωπικός φίλος ο Κωνσταντίνος Τούμπουρος. Είναι μάλιστα ο μηχανικός ο οποίος ανακαίνισε το νοικιασμένο από τον Αλέξη Τσίπρα, σπίτι στο Σούνιο, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει τις διακοπές του.
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η διασύνδεση των μελών ενός Δ.Σ. μιας μεγάλης εταιρείας με τους κορυφαίους πολιτικούς της χώρας δεν κάνει καλό στην εταιρεία, ειδικά τώρα που υπάρχει η σύγκρουση για την απόδοση ευθυνών. Όχι βέβαια, ότι προηγουμένως το συγκεκριμένο Δ.Σ. είχε κάποια καλή απόδοση αφού η εταιρεία έρχεται ουραγός σε διάφορους τομείς από την ανάληψη έργων, μέχρι την πορεία της στο χρηματιστήριο. Απλώς δείχνει ότι «ενός κακού μύρια έπονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα