Condito Foods: Η αγορά – στόχος της Αυστραλίας για το 2022 και η αύξηση τιμών στο ηλιέλαιο

Παρά την επέλαση της πανδημίας, ήταν ένα έτος με ανάπτυξη σε όλα τα κανάλια της εταιρείας, με την αύξηση σε σχέση με το 2020 να αγγίζει το 21%. 

Άνοιγμα στην αγορά της Αυστραλίας και των ΗΠΑ επιθυμεί να κάνει η εκ Βόρειας Ελλάδας Condito Foods, η οποία έχει κάνει γνωστές τις ελληνικές αλοιφές και σαλάτες σε χώρες όπως η Ιορδανία και τα κράτη της Μέσης Ανατολής,

συνεχίζοντας, παράλληλα, τη δραστηριοποίηση σε κλάδους όπως η Ιδιωτική ετικέτα, αλλά και τη διείσδυση στο Food Service.

Συμπληρώνοντας εν έτει 2022, 43 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Condito αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιομηχανικής παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης προϊόντων μουστάρδας, κέτσαπ, μαγιονέζας και σαλατών στη χώρα, με έντονη παρουσία τόσο στη λιανική, όσο και στον κλάδο HoReCa.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, η παρουσία της εταιρείας είναι έντονη και στον – ιδιαίτερα επίκαιρο – κλάδο της ιδιωτικής ετικέτας (Private Label), όπου δραστηριοποιείται από το 2000, ξεκινώντας την παραγωγή προϊόντων στο οργανωμένο λιανεμπόριο το 2007.

Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας το 2021, παρά την επέλαση της πανδημίας, ήταν ένα έτος με ανάπτυξη σε όλα τα κανάλια της εταιρείας, με την αύξηση σε σχέση με το 2020 να αγγίζει το 21% και να ξεπερνά ακόμα και το 2019, το οποίο εθεωρείτο μια πολύ καλή χρονιά. Αυτό μεταφράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την Condito Foods, σε 15 εκατ. ευρώ τζίρο.

Την ίδια στιγμή, σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι εξαγωγές την προηγούμενη χρονιά, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, με έμφαση στις χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο, ενώ η Condito foods εξάγει, επίσης, τα προϊόντα της σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ιορδανία.

Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία επιθυμεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο αυτό το κομμάτι, βάζοντας στόχο για τα επόμενα χρόνια μεγάλες αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ υπάρχει κινητικότητα τον τελευταίο καιρό και σε ό,τι αφορά και την παρουσία της στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ζήτημα με το ηλιέλαιο

Από τη διοίκηση αναφέρουν ότι το 2022 ξεκίνησε δυναμικά για την εταιρεία, με φόντο και την σταδιακή ύφεση της πανδημίας, ωστόσο ο πόλεμος και εν γένει τα γεωπολιτικά γεγονότα έχουν φέρει τη δική τους επίδραση στη δραστηριοποίηση των τελευταίων εβδομάδων.

Παρόλαυτα, η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, παρότι δεν επηρεάζει άμεσα την πορεία της εταιρείας, καθώς η συγκεκριμένη χώρα, αλλά και η Ρωσία, δεν είναι μέσα σε αυτές που εξάγει ή έχει συναλλακτικές σχέσεις, υπάρχουν θέματα που έχουν δημιουργηθεί με κύριο την εκτίναξη των τιμών σε ένα από τα βασικά συστατικά των σαλατών και των σαλτσών που παράγει, το ηλιέλαιο: «Δεν πρόκειται για θέμα έλλειψης του υλικού, αλλά κυρίως για ζήτημα μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του που έγινε έντονο ήδη από τις πρώτες ημέρες έναρξης της κρίσης στην περιοχής, καθώς η Ουκρανία αποτελεί τον βασικό εξαγωγέα ηλιελαίου για πολλές χώρες της Ευρώπης. Εμείς ως εταιρεία έχουμε, ήδη, ανταποκριθεί σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, κάνοντας εγκαίρως έναν πιο οργανωμένο προγραμματισμό σε σχέση με τις ποσότητες που χρειαζόμαστε στην παραγωγή, ενώ έχουμε, πλέον, κάνει επαφές και με άλλες αγορές για να προμηθευόμαστε ποιοτικό ηλιέλαιο. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η κρίση» αναφέρει το ίδιο στέλεχος.

Για το λόγο αυτό, έγινε μεγάλη προσπάθεια τον προηγούμενο καιρό να απορροφηθούν τα κόστη και να μην μετακυλιθούν στον καταναλωτή, γεγονός όμως που τελικά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί και τελικά ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έγιναν συνολικά δύο μικρές αυξήσεις, συνολικά λίγο πιο κάτω του 10% των προϊόντων στο ράφι, αλλά και στους προμηθευτές.

Ένα, επίσης, μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες, το οποίο, όμως, η Condito Foods βιώνει σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία παράγουν, κατά μέσο όρο, 800.000 KW τον χρόνο, συμβάλλοντας τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια και στον περιορισμό χρήσης πλαστικού στα προϊόντα της.

Τα vegan προϊόντα και η ιδιωτική ετικέτα

Η Condito Foods ήταν από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στο χώρο των εξειδικευμένων αναγκών των καταναλωτών, όπως η vegetarian διατροφή, καθώς από το 2020 έχει λανσάρει την green σειρά της με σαλάτες, οι οποίες είναι φτιαγμένες με φυτικά λιπαρά, ενώ σε αυτές προστίθεται και η σειρά της με vegan τυριά, τα οποία λάνσαρε πρώτα σε αγορές του εξωτερικού και στη συνέχεια στην ελληνική αγορά.

Στόχος της εταιρείας, εξάλλου, πέρα από την αγορά των vegan προϊόντων, είναι η αγορά των flexiterians, των ανθρώπων δηλαδή που επιλέγουν μια ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας μέσα σε αυτή κρέας και φυτικά προϊόντα σε ίσες ποσότητες.

Παρόλαυτα, κατά πηγές από την εταιρεία, η vegan σειρά αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με περισσότερους κωδικούς, καθώς πρόκειται για μια διαρκώς ανερχόμενη αγορά, με αποτέλεσμα πλέον τα plant based προϊόντα να είναι πλέον πάνω από 50% στην παραγωγή της Condito Foods.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη σημασία εξακολουθεί να δίνει η εταιρεία και στα προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας, στα οποία λόγω κρίσης και αύξησης των τιμών έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. «Είναι μια αγορά στην οποία έχουμε όνομα και πορεία πάνω από 20 χρόνια. Παλαιότερα αποτελούσε το 80% της δραστηριοποίησής μας, ωστόσο πλέον είναι μοιρασμένη, 50% - 50& με τα branded προϊόντα μας με την επωνυμία Condito Foods, τα οποία βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Σε σχέση με επερχόμενες επενδύσεις εν μέσω αυτού του ρευστού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, από την εταιρεία αναφέρεται ότι υπάρχει η διάθεση, ωστόσο στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να γίνουν μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις λόγω της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η εταιρεία είχε ξεκινήσει την περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεών της αγοράζοντας ένα νέο οικόπεδο 16 στρεμμάτων και βιομηχανικού κτιρίου 5.000 τ.μ. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί και περιελάμβανε νέους χώρους αποθηκών και κέντρου logistics, με στόχο τον τριπλασιασμό των δυνατοτήτων της εταιρείας ως προς την αποθήκευση και τη διακίνηση των προϊόντων, μέσα από τα πλέον σύγχρονα και αυτοματοποιημένα κανάλια σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Condito Foods παράγει σήμερα 18.000 τόνους προϊόντων ετησίως, αριθμός που, κατά τα στελέχη της, αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα