S&P: "Βλέπει" αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.

Βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού τους κατέγραψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της Standard & Poor's. Η κερδοφορία επιστρέφει, σημειώνει ο οίκος, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών και την αυξημένη εστίαση στον έλεγχο του κόστους. Η Εθνική Τράπεζα

και η Eurobank πιθανότατα θα επανέλθουν στην τροχιά της διανομής μερισμάτων από τη χρήση του 2022, ενώ η Alpha Bank θα μπορούσε να ακολουθήσει έναν χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τέσσερις συστημικές μείωσαν τα NPEs στο 10% ή χαμηλότερα μέσω των μεγάλων τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων NPEs, αναμένοντας πως θα υποχωρήσουν στο 8% περίπου μέχρι το τέλος του 2022. Οι εισροές NPEs αναμένεται να είναι περιορισμένες εξαιτίας της αποδεδειγμένης ανθεκτικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην πανδημία του κορονοϊού, των μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένου του νέου Πτωχευτικού, που έχουν βελτιώσει την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.

Στο σκέλος των κινδύνων, ο οίκος αναφέρει μια πιο έντονη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων από το αναμενόμενο και την πίεση στο περιθώριο κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης μετά το τέλος των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).

Η S&P εκτιμά ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσαν έμμεσα να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σχετικά με το μακροοικονομικό επίπεδο καταγράφεται ισχυρή οικονομική ανάκαμψη παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία. Η χώρα επωφελείται από την ουσιαστική στήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων έως το 2026 του Ταμείου Ανάκαμψης. Ερώτημα βέβαια παραμένει το πώς θα επηρεάσει την οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για τις ελληνικές τράπεζες η S&P περιμένει ότι το λειτουργικό κόστος θα μειωθεί λόγω της αναδιάρθρωσης και της πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. Η διαχείριση των λειτουργικών δαπανών, ιδίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου θα είναι κλειδί για τη βελτίωση της εικόνας.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι τα κέρδη πιθανότατα θα παρέχουν στήριξη στην κεφαλαιακή θέση και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναφέρουν τα μερίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα