Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο, παρά την πτώση άνω του 8%

Τα West Texas Intermediate υποχώρησαν 8,25% στα 104,50 δολάρια το βαρέλι, το  Brent διαπραγματεύτηκε 7,4% χαμηλότερα στα 111,61 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 8% στα χαμηλά της ημέρας τη Δευτέρα (28/3), καθώς οι ανησυχίες για νέα lockdown στην Κίνα και

τον πιθανό αντίκτυπο στη ζήτηση οδήγησαν τις τιμές σε πτώση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς πετρελαίου των ΗΠΑ, υποχώρησαν 8,25% στα 104,50 δολάρια το βαρέλι. Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent διαπραγματεύτηκε 7,4% χαμηλότερα στα 111,61 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή πτώση των τιμών οφείλεται πρωτίστως στις ανησυχίες για τη ζήτηση τώρα που η κινεζική μητρόπολη της Σαγκάης έχει μπει σε μερικό lockdown», ανέφερε η Commerzbank.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, επομένως οποιαδήποτε επιβράδυνση της ζήτησης θα επιβαρύνει τις τιμές. Η χώρα χρησιμοποιεί περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και εισήγαγε 10,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021, σύμφωνα με τον Andy Lipow, πρόεδρο της Lipow Oil Associates.

«Το μέγεθος του ξεπούλημα αντανακλά τους φόβους ότι τα lockdown στην Κίνα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζήτηση σε μια εποχή που η αγορά πετρελαίου προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου», δήλωσε ο Lipow τη Δευτέρα.

Ένας άλλος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες σύμφωνα με την Commerzbank συνέβαλαν επίσης στη διολίσθηση του πετρελαίου.

Η αγορά πετρελαίου χαρακτηρίζεται από αυξημένη αστάθεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι τιμές ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι την ημέρα της εισβολής και συνέχισαν να ανεβαίνουν. Το WTI ξεπέρασε τα 130 δολάρια, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008, ενώ το Brent έφτασε σχεδόν τα 140 δολάρια.

Αλλά οι τιμές δεν παρέμειναν εκεί για πολύ και στις 14 Μαρτίου το WTI διαπραγματεύτηκε κάτω από $100. Η ασταθής δράση αντανακλά, εν μέρει, τα πολλά άγνωστα γύρω από το μέλλον του πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικής παραγωγής πετρελαίου κινδυνεύουν τον Απρίλιο καθώς οι δυτικές κυρώσεις ωθούν τους αγοραστές να αποφεύγουν το πετρέλαιο της χώρας. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές προς το παρόν, ειδικά από την Ινδία.

Οι έμποροι λένε ότι η πρόσφατη αστάθεια προέρχεται επίσης από τους μη συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας που χρησιμοποιούν το αργό ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες, το ανοιχτό ενδιαφέρον έχει μειωθεί, καθιστώντας την αγορά ευάλωτη σε ακόμη μεγαλύτερες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις. Παρά την πτώση της Δευτέρας, το πετρέλαιο διατηρήθηκε πάνω από τα 100 δολάρια.

«Ακόμα αναμένουμε ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η αγορά συνεχίζει να τιμολογείται λόγω αύξησης του κινδύνου του ενεργειακού εφοδιασμού εν μέσω τεράστιων διαταραχών στον εφοδιασμό», δήλωσε η TD Securities τη Δευτέρα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα