El-Erian: Κίνδυνος, η Fed να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση

Οι καταναλωτές θα παλέψουν με τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες. Η Fed θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων που θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, εκτιμά.

Οι προσπάθειες της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού απειλούν να βυθίσουν τις ΗΠΑ σε συρρίκνωση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Mohamed El-Erian.

Μετά την απόφαση της

κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις αρχές του μήνα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η Fed θα γίνει ακόμη πιο επιθετική. Η τρέχουσα τιμολόγηση υποδηλώνει αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Μάιο και σωρευτική ώθηση 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στα επιτόκια αναφοράς μέχρι το τέλος του έτους, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου ξεκίνησαν το 2022. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, εκτιμά ο El-Erian, επικεφαλής οικονομολόγος σύμβουλος στην Allianz και πρόεδρος του Queens' College του Cambridge.

«Η αγορά ομολόγων πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, η Fed βρίσκεται πολύ πίσω από την καμπύλη και η Fed κινδυνεύει να ... ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, καθώς προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά», δήλωσε ο El-Erian στο CNBC .

Παρατηρώντας τις καμπύλες

Πράγματι, ορισμένα μέτρα της αγοράς δείχνουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης. Ορισμένες αποδόσεις βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες πιο μακροπρόθεσμες, ιστορικά ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Για παράδειγμα, το 3ετές γραμμάτιο του Δημοσίου ήταν μπροστά από το 10ετές και το 30ετές ομόλογο στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας (28/3).

Ωστόσο, ένας πιο αξιόπιστος δείκτης ήταν η σχέση μεταξύ του 10ετούς και του 3μηνου ομολογιακού δανείου, και αυτή η καμπύλη αποδόσεων είναι αρκετά μακριά. Η διαφορά μεταξύ αυτών των αποδόσεων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εξακολουθούσε να είναι περίπου 1,93 ποσοστιαίες μονάδες, περιθώριο που υποδηλώνει μόνο μια μικρή πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο El-Erian είπε ότι οι καταναλωτές θα παλέψουν με τον πληθωρισμό τούς επόμενους μήνες. Η Fed θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Εξετάζουμε μια κρίση κόστους ζωής. Αυτό είναι που εξετάζουμε για τα επόμενα δύο τρίμηνα, τρία τρίμηνα, όπου ο καταναλωτής θα πληγεί σκληρά από τον πληθωρισμό, θα πληγεί σκληρά από το χαμηλότερο καταναλωτικό συναίσθημα», είπε. Ο El-Erian σημείωσε ότι οι αμερικανικές μετοχές έχουν κρατήσει σχετικά καλά μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχουν ακόμα λίγες εναλλακτικές λύσεις για τους επενδυτές.

Οικονομικά σημάδια

Μια σειρά από σημεία δεδομένων αυτή την εβδομάδα θα βοηθήσει να ρίξει φως στο πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η Fed. Η Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών για τον Φεβρουάριο, που θα γίνει την Τρίτη, θα δώσει πληροφορίες για την χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Η έκθεση του προηγούμενου μήνα έδειξε ένα χάσμα περίπου 4,8 εκατομμυρίων μεταξύ των θέσεων εργασίας και των ανέργων δυνητικών εργαζομένων.

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εμπορίου θα δημοσιεύσει τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Αυτό αναμένεται να παρουσιάσει 12μηνη άνοδο 5,5% τον Φεβρουάριο, πάνω από το 5,2% του προηγούμενου μήνα και πολύ πάνω από τον στόχο 2% της Fed.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, η αναφορά μισθοδοσίας για μη γεωργικές εργασίες του Μαρτίου αναμένεται να δείξει 5,5% αύξηση 12 μηνών στις μέσες ωριαίες αποδοχές. Οι οικονομολόγοι φοβούνται μια σπείρα μισθών-τιμών που θα μπορούσε να επιδεινώσει τον τρέχοντα ρυθμό πληθωρισμού 7,9%, που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών.

Οι καταναλωτές που ξεπλένουν με μετρητά από προγράμματα τόνωσης που σχετίζονται με την πανδημία κατάφεραν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του υψηλότερου κόστους. Αλλά ο El-Erian είπε ότι ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά.

«Ο εταιρικός τομέας έχει τιμολογιακή δύναμη. Έχει τιμολογιακή δύναμη επειδή η ζήτηση είναι ακόμα σταθερή. Έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε από το υψηλότερο κόστος», είπε. «Συνολικά, θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο όπου το κόστος ζωής θα είναι στο μυαλό όλων».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα