Ταχίνι: Ισχυρότατος σύμμαχος για την υγεία μας

Γνωστό από τα αρχαία χρόνια, το ταχίνι αποτελεί μία από τις ιδανικότερες και ολοκληρωμένες τροφές που ενισχύουν την υγεία, ενώ μία μόνο κουταλιά του το πρωί, δίνει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια.
Ταχίνι, ονομάζεται ο πολτός από σουσάμι και πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο το οποίο οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Κινέζοι, είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν. Το ταχίνι είναι ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν υψηλής πρωτεϊνικής αξίας το οποίο είναι απαραίτητο, τόσο για την υγεία όσο και για τη σωστή διατροφή. Παράγεται από επιλεγμένους

σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι έχουν ψηθεί και αλεστεί, θεωρείται άκρως υγιεινό και συνδυάζεται ιδανικά με το μέλι.

Το ταχίνι έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί περιέχει πλήθος θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών. Αναλυτικότερα, το ταχίνι περιλαμβάνει ουσίες με σημαντική αντιοξειδωτική δράση, βιταμίνες Ε, Β1 και Β6, έναν μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, λιγνάνες, σεσαμίνη, σεσαμολίνη, τοκοφερόλη και φυσικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Το ταχίνι στην υγεία μας
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το ταχίνι εξαιτίας της μοναδικής του σύστασης χαρίζει αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας.
Συγκεκριμένα:
● Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και της ύπαρξης της σησαμίνης, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.
● Αποτελεί ισχυρή πηγή άμεσης ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού η βιταμίνη Β1 βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
● Συντελεί στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία καταπολεμούν τις διάφορες λοιμώξεις.
● Ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και του ήπατος.
● Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες και καρκίνο.
Οι ευεργετικές ιδιότητες όλων των προϊόντων που παράγονται με βάση το σουσάμι, επιβεβαιώθηκαν και επιστημονικά. Δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες μόλις ολοκληρώθηκαν, απέδειξαν ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο συστατικών του σησαμόσπορου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά του γήρατος), διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.
Το σουσάμι – ένα προϊόν που οι αρχαίοι Έλληνες όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους διατροφή – βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και στη σωστή λειτουργία του ήπατος είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντική. Συνεπώς, προϊόντα με βάση το σουσάμι, διαθέτουν εξίσου ευεργετικές ιδιότητες.
Επίσης, το ταχίνι με το μέλι, περιέχει πλούσιες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου» σιδήρου και φωσφόρου, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας. Είναι προϊόν φυσικό και υγιεινό, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, διαθέτει πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ιδιότητες και ευεργετικές δράσεις των προϊόντων με βάση το σουσάμι:
o Καταπολεμούν την χοληστερίνη
o Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
o Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
o Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
o Καταπολεμούν την υπέρταση
o Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
o Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος

Πολύτιμα συστατικά
Πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό καθώς το ταχίνι, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, πολλοί θεωρούν, πως το ταχίνι είναι μια υπερτρoφή (super food).
Πού ωφελεί;
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση, κάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, μαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων, σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας, αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει, ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, τα Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη ενώ και η βιταμίνη Ε που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση. Επίσης, σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε, πως το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.
Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι μας δίνει περίπου 90 θερμίδες με τις περισσότερες από αυτές να παρέχονται από το λίπος του. Τα λιπαρά του είναι στην πλειοψηφία τους «καλά λιπαρά» και δεν περιέχει χοληστερίνη καθώς δεν προέρχεται από ζωική πηγή. Περιέχει ακόμη πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Η εκδοχή του ως ταχίνι ολικής αποτελεί ακόμα πιο υγιεινή επιλογή.
Το ταχίνι είναι ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και Ε, υδατάνθρακες, αμινοξέα, σίδηρο, φώσφορο και χαλκό. Η περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο και κάλιο, βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Ω3 λιπαρά οξέα του συγκρατούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη, ενώ το ασβέστιο που περιέχει συμβάλει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι το ταχίνι έχει αντικαρκινική δράση και πιθανόν να δρα ανασταλτικά στο διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και σε παθήσεις της καρδιάς.
● Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και της ύπαρξης της σησαμίνης, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης.
Αποτελεί ισχυρή πηγή άμεσης ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού η βιταμίνη Β1 βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
● Συντελεί στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία καταπολεμούν τις διάφορες λοιμώξεις.
● Ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και του ήπατος.
● Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Πηγή: .beestrongfood.eu

The post Ταχίνι: Ισχυρότατος σύμμαχος για την υγεία μας appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα