Η Καμπόσου, το σκυλί που ενέπνευσε το "Doge" meme και εξελίχτηκε στο πρόσωπο του Dogecoin, δεν ζει πλέον

Η Ατσούκο Σάτο ανακοίνωσε το θάνατο ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα του Διαδικτύου.

Η Καμπόσου, που η φωτογραφία της ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά διαδικτυακών αστείων αλλά και το κρυπτονόμισμα Dogecoin, που τόσο πολύ αγάπησε ο Ίλον Μασκ και πλέον αποτιμάται στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγε από τη ζωή, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτριά της. 

"Έφυγε ήσυχα την ώρα που κοιμόταν, ενώ τη χάιδευα" έγραψε η Ατσούκο Σάτο στο ιστολόγιό της την Παρασκευή, ευχαριστώντας τους φίλους της Καμπόσου, που μεταξύ άλλων ταυτίστηκε και με το "Doge"

meme.

"Νομίζω πως η Καμπόσου-τσαν ήταν το ευτυχέστερο σκυλί σε ολόκληρο τον κόσμο. Και εγώ η ευτυχέστερη ιδιοκτήτρια", έγραψε η Σάτο.

Καθώς ξεκίνησε ως αδέσποτο, τα πραγματικά γενέθλια της Καμπόσου δεν ήταν γνωστά, όμως η Σάτο εκτιμά ότι ήταν 18 ετών, δηλαδή έζησε περισσότερο από το μέσο όρο για τη ράτσα της, σίμπα ίνου, ενώ τα γενέθλιά της γιορτάζονταν το Νοέμβριο.

Το 2010, δύο χρόνια αφότου υιοθέτησε την Καμπόσου από φάρμα κουταβιών, όπου υπό άλλες συνθήκες θα είχε θανατωθεί, η Σάτο φωτογράφισε τη σκυλίτσα να σταυρώνει τις πατούσες της πάνω στην καναπέ της.

Ανάρτησε τη φωτογραφία, όπου η Καμπόσου κοιτάζει κάπως περίεργα το φακό, στο ιστολόγιό της, κι από εκεί η φωτογραφία εξαπλώθηκε μέσω του Reddit και εξελίχτηκε σε meme, που κυκλοφορούσε από τα δωμάτια φοιτητικών εστιών μέχρι αλυσίδες εταιρικών email.

Τα memes συνήθως ενσωματώνουν σπαστά, αστεία αγγλικά, που υποτίθεται πως περιέγραφαν τις σκέψεις της Καμπόσου και άλλων σκυλιών της ράτσας της.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία στη συνέχεια εξελίχτηκε σε ΝFT, μια σύγχρονη ψηφιακή μορφή τέχνης, και πωλήθηκε έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για το Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε σαν αστείο μεταξύ δύο μηχανικών λογισμικού και πλέον είναι το κρυπτονόμισμα με την όγδοη υψηλότερη αποτίμηση, υπερβαίνοντας τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Dogecoin το έχουν υποστηρίξει διάφοροι άνθρωποι, από το Snoop Dogg, μέχρι τον Τζιν Σίμονς, το μπασίστα των Kiss.

Όμως, ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του μάλλον είναι ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, που κατά καιρούς αστειεύεται για το κρυπτονόμισμα στο Χ -εκτοξεύοντας κάθε φορά την αξία του- ενώ το έχει χαιρετίσει ως "το κρυπτονόμισμα του λαού".

Η Καμπόσου εμφάνισε λευχαιμία και ηπατίτιδα στα τέλη του 2022, με τη Σάτο να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή της, από το σπίτι της στη Σακούρα, ανατολικά του Τόκιο, ότι η "αόρατη δύναμη" των προσευχών από φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο βοήθησε το ηλικιωμένο σκυλί να αντέξει.

Η Σάτο ανέφερε πως είχε συνηθίσει τόσο πολύ στα διάφορα "απίστευτα" που συνέβαιναν ώστε, όταν ο Μασκ άλλαξε το εικονίδιο του τότε Twitter, νυν Χ, τοποθετώντας εκεί το πρόσωπο της Καμπόσου πέρυσι, δεν της "έκανε καν τόσο μεγάλη εντύπωση".

Πέρυσι το Νοέμβριο, σε πάρκο της Σακούρα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος της Καμπόσου και του καναπέ της, κόστους 100.000 δολαρίων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Own the Doge, οργάνωση αφιερωμένη στο meme.

Επίσης, η Σάτο σε συνεργασία με την Own the Doge έχουν προχωρήσει στη δωρεά σημαντικών ποσών σε διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ποσού άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην οργάνωση Save the Children. Η ΜΚΟ έχει δηλώσει πως πρόκειται για "τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε κρυπτονόμισμα" που έλαβε ποτέ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα