Τέλος εποχής: Μετά από 30 χρόνια, το ICQ κλείνει στις 26 Ιουνίου

Σε μια ανακοίνωση που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, το ICQ, το πρωτοποριακό λογισμικό αποστολής άμεσων μηνυμάτων που κάποτε είχε πάνω από 100 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, θα σταματήσει τη λειτουργία του στις 26 Ιουνίου.

Η είδηση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ICQ, έρχεται ως μια γλυκόπικρη υπενθύμιση των ένδοξων ημερών της πλατφόρμας και της παρακμής της μπροστά στον έντονο ανταγωνισμό.

Το ICQ, που κυκλοφόρησε από την ισραηλινή εταιρεία

ανάπτυξης Mirabilis το 1996, - ακρωνύμιο των λέξεων "I Seek You"- έφερε επανάσταση στην online επικοινωνία, επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέονται με φίλους και γνωστούς. Η εφαρμογή απέκτησε γρήγορα μαζική απήχηση, αποτελώντας ένα οικείο όνομα μαζί με άλλα εμβληματικά προγράμματα της εποχής, όπως το mIRC και δημοφιλή FTP clients.

Στο απόγειό του, το ICQ ήταν ένα φαινόμενο, με τον χαρακτηριστικό ήχο του "uh-oh" να προειδοποιεί τους χρήστες για τα εισερχόμενα μηνύματα και τους αριθμούς αναγνώρισης του χρήστη να χρησιμεύουν ως ψηφιακά σήματα τιμής. Ενδεικτικό είναι ότι πολλοί θυμούνται ακόμα και στις μέρες μας τον αριθμό αυτό που διέθεταν στο ICQ παρά τα πολλά ψηφία του. Για πολλούς, η πλατφόρμα ήταν η εισαγωγή τους στον κόσμο των άμεσων μηνυμάτων, ανοίγοντας το δρόμο για τις αμέτρητες εφαρμογές και υπηρεσίες που ακολούθησαν τα βήματά της.

Ωστόσο, καθώς εισήλθαν στην αγορά ανταγωνιστές όπως το AOL Instant Messenger και το MSN Messenger, η κυριαρχία του ICQ άρχισε να φθίνει. Παρά τη συνεχιζόμενη δημοτικότητά του στη Ρωσία, όπου εξαγοράστηκε από την Digital Sky Technologies το 2010, η πλατφόρμα αγωνίστηκε να διατηρήσει τη σημασία της στο ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο.

Μια αχτίδα ελπίδας εμφανίστηκε το 2020 όταν κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του ICQ, αλλά ο ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ. Το λογισμικό είχε παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία σταθερή έκδοση για υπολογιστές να φτάνει τον περασμένο Απρίλιο και τις εκδόσεις για smartphones να αποσύρονται υπέρ του συστήματος messenger του σημερινού ιδιοκτήτη VK.

Καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την 26η Ιουνίου, οι χρήστες του ICQ μένουν να αναπολήσουν τις αναμνήσεις και τις φιλίες που δημιουργήθηκαν μέσω της πλατφόρμας. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να επιχειρήσουν να συνδεθούν για τελευταία φορά, ελπίζοντας να επανασυνδεθούν με χαμένες επαφές ή απλώς να αποχαιρετήσουν ένα κομμάτι της ψηφιακής τους ιστορίας.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα