3 εκατομμύρια συνδρομητές σε 99 χώρες για τη Starlink

Η SpaceX ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου Starlink ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια συνδρομητές σε σχεδόν 100 χώρες, εδάφη και διάφορες άλλες αγορές παγκοσμίως.

Η εταιρεία μοιράστηκε το ορόσημο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενο από ένα σύντομο βίντεο που παρουσιάζει τα δορυφορικά πιάτα Starlink που παρέχουν συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, εγκατεστημένα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τους πελάτες

και συνεχάρη την ομάδα του για την επίτευξη του ορόσημου της εξυπηρέτησης 3 εκατομμυρίων συνδρομητών σε 99 χώρες.

Από την ίδρυσή της, η SpaceX έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη και την επέκταση της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink, η οποία στοχεύει κυρίως στην παροχή συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο σε υποεξυπηρετούμενες ή μη εξυπηρετούμενες περιοχές παγκοσμίως. Ωστόσο, η υπηρεσία είναι πλέον διαθέσιμη σε πελάτες σε διάφορες τοποθεσίες.

Το ταξίδι του Starlink ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, όταν η SpaceX εκτόξευσε την αρχική παρτίδα των 60 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά. Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει περίπου 6.000 μικροδορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

Μετά τις πρώτες δορυφορικές εγκαταστάσεις, το Starlink ξεκίνησε τη beta υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2020. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, η υπηρεσία είχε ήδη συγκεντρώσει 10.000 χρήστες παγκοσμίως. Η βάση χρηστών αυξήθηκε εκθετικά, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο συνδρομητές τον Δεκέμβριο του 2022 και διπλασιάζοντας τους 2 εκατομμύρια μόλις εννέα μήνες αργότερα.

Οι οικιακοί πελάτες του Starlink μπορούν να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστα δεδομένα με μηνιαία χρέωση που στην αρχή ορίστηκε στα 120 δολάρια και εφάπαξ κόστος αγοράς εξοπλισμού στα 599 δολάρια. Πλέον οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 40 ευρώ μηνιαίως, με τον εξοπλισμό να κοστίζει 349 ευρώ.

Πέρα από τους οικιακούς και επιχειρηματικούς πελάτες, οι δορυφόροι Starlink χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες για internet κατά τη διάρκεια της πτήσης και από κρουαζιερόπλοια για να διατηρούν τους επιβάτες συνδεδεμένους στη θάλασσα. Η τεχνολογία έχει επίσης αναπτυχθεί για να βοηθήσει τις περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές να αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, ενώ οι κανονικές υπηρεσίες υποβάλλονται σε επισκευές.

Ωστόσο, η Starlink αντιμετώπισε και αντιμετωπίει προκλήσεις στην πορεία της. Οι αστρονόμοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι οι δορυφόροι εμποδίζουν την ικανότητά τους να μελετούν το βαθύ διάστημα λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός από τον εξοπλισμό που βρίσκεται σε τροχιά. Επιπλέον, οι νομοθέτες ζήτησαν απαντήσεις από τον Μασκ σχετικά με αναφορές για χρήση της τεχνολογίας Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αν και η SpaceX έχει αρνηθεί ότι πούλησε τερματικά στη Ρωσία, κάτι που θα παραβίαζε τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Υπάρχουν πάντως υποψίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει αποκτήσει την τεχνολογία με εναλλακτικά μέσα.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα