Θυρεοειδής: Σημάδια δυσλειτουργίας που πρέπει να γνωρίζετε-ΦΩΤΟ

Ο θυρεοειδής είναι από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού και η παραμικρή δυσλειτουργία του προκαλεί σειρά προβλημάτων.

Είναι ενδοκρινής αδένας, δηλαδή παράγει και εκκρίνει ουσίες –τις ορμόνες– και τις στέλνει στην κυκλοφορία για να δράσουν στα διάφορα όργανα μακριά από τον τόπο της παραγωγής τους.

Ο θυρεοειδής παράγει τρεις ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη (CT).

Οι

πιο βασικές είναι η Τ4 και η Τ3 και για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο προσλαμβάνει από το αίμα. Το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις τροφές.

Αν το ιώδιο των τροφών είναι λίγο, τότε ο θυρεοειδής αναγκάζεται να λειτουργεί περισσότερο και έτσι διογκώνεται, δημιουργείται δηλαδή αυτό που ονομάζουμε βρογχοκήλη.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, της θερμοκρασίας του σώματος, του μεταβολισμού και των χτύπων της καρδιάς, ενώ η δυσλειτουργία του αδένα αφορά είτε μεγαλύτερη είτε μικρότερη παραγωγή της σχετικής ορμόνης (TH).

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συχνά δεν είναι το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε, όταν εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα.

Δείτε τα 10 συμπτώματα που υποδεικνύουν υπολειτουργικό ή υπερλειτουργικό θυρεοειδή:

Κόπωση που δεν υποχωρεί: Η υπολειτουργία του αδένα μας κάνει να νιώθουμε κούραση, ακόμα και όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες. Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Απώλεια διάθεσης: ΣυΝήθως πρόκειται για σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, καθώς η χαμηλή παραγωγή της TH, επιδρά στα επίπεδα της σεροτονίνης, που «ρυθμίζει» τη διάθεσή μας.

Αλλαγές στην όρεξη και τη γεύση: Η αυξημένη όρεξη είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού, καθώς η αυξημένη παραγωγή της TH, προκαλεί το διαρκές αίσθημα της πείνας. Αντιθέτως, ο υποθυρεοειδισμός έχει επιπτώσεις στη γεύση και την οσμή.

Αδυναμία συγκέντρωσης: Ο υπερθυρεοειδισμός δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με προβλήματα μνήμης.

Ταχυκαρδίες: Οι αυξημένοι παλμοί οφείλονται στα υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και τον συνεπαγόμενο υπερθυρεοειδισμό.

Υψηλή χοληστερίνη: Αν παρά τις κατάλληλες διατροφικές αλλαγές τα επίπεδα κακής χοληστερίνης δεν υποχωρούν, ίσως πρόκειται για υποθυρεοειδισμό, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πόνοι στους μυς και τα άκρα: Συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι οι ξαφνικοί πόνοι και τα μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια και τις παλάμες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια χαμηλή παραγωγή της TH, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νεύρα, που στέλνουν τα σχετικά σήματα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, έχουν διπλάσιες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Αδύναμα μαλλιά: Στον υποθυρεοειδισμό, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης διακόπτουν την ανάπτυξη της τρίχας, αδρανοποιώντας έτσι πολλούς θύλακες, με αποτέλεσμα την πρόκληση τριχόπτωσης σε όλο το σώμα. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται το φαινόμενο της «αδύναμης τρίχας» μόνο στο κεφάλι.

Αύξηση βάρους: Αν, παρά το ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και την άσκηση, παίρνετε κιλά, τότε ίσως έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα. Από την άλλη, ξαφνική απώλεια βάρους ίσως είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

The post Θυρεοειδής: Σημάδια δυσλειτουργίας που πρέπει να γνωρίζετε-ΦΩΤΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα