Πρόβλημα στο πάγκρεας: Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Το πάγκρεας παράγει ένζυμα για την πέψη των πρωτεϊνών, του λίπους και του αμύλου, ενώ με την ινσουλίνη που εκκρίνει ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος, αν και δεν είναι πολύ συχνός, είναι πολύ επικίνδυνος και θανατηφόρος, καθώς δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις που να τον εντοπίζουν στα αρχικά του στάδια.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην πιθανότητα κακοήθειας.

Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας

να υποψιαστεί έγκαιρα ο γιατρός την ύπαρξη αυτής της νόσου, δίνοντας την αρμόζουσα σημασία στα συμπτώματα.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου, καθώς σε αυτήν την πολύ επικίνδυνη και σοβαρή περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης από τον καρκίνο του παγκρέατος:

Δέρμα και μάτια που «κιτρινίζουν» (ίκτερος)

Η παρουσία του ίκτερου οφείλεται στην συσσώρευση χολερυθρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Ο χοληδόχος πόρος περνά μέσα από το πάγκρεας, οπότε όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται κοντά στην κεφαλή του οργάνου, ο όγκος μπορεί να πιέσει τον πόρο, κάνοντας τη χολή να επιστρέψει στο αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα.

Απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ορισμένες μορφές καρκίνου ενδέχεται να εκκρίνουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν το σώμα να «διασπά» τον εαυτό του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους εξαιτίας της διάσπασης του λιπώδους ιστού και των σκελετικών μυών.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν τρέφεστε ικανοποιητικά, δεν θα μπορείτε να σταματήσετε αυτήν την απότομη απώλεια κιλών.

Στην κατάσταση αυτή παίζει ρόλο και το γεγονός πως το σώμα δεν απορροφά φυσιολογικά τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες κι έτσι, ακόμη κι αν τρώτε επαρκείς ποσότητες φαγητού, δεν θα παίρνετε τις θερμίδες που χρειάζεστε.

Αναίτια εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη

Σύμφωνα με παλαιότερα επιστημονικά συμπεράσματα από την Αμερικανική Παγκρεατολογική Εταιρεία, αποδείχθηκε πως ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί να έχει σχέση και με την προηγούμενη, αναίτια εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Έχει παρατηρηθεί ότι δύο στους τρεις ασθενείς (περίπου 70%) που εμφανίζουν καρκίνο του παγκρέατος είχαν εμφανίσει πρώτα σακχαρώδη διαβήτη μέσα στον προηγούμενο χρόνο.

Και μάλιστα ο σακχαρώδης διαβήτης στις περιπτώσεις αυτές, τη στιγμή της διάγνωσής του, δεν μπορούσε να συσχετισθεί με κάποια άλλη πιθανή αιτία, π.χ. αύξηση του βάρους ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη».

Λιπαρά κόπρανα

Μία από τις λειτουργίες του παγκρέατος είναι και η πέψη των λιπών.

Αν η χολή και τα παγκρεατικά ένζυμα δεν φτάνουν στο έντερο εξαιτίας ενός εμποδίου

–ενός όγκου ίσως– τα άπεπτα λιπαρά θα αυξήσουν το ποσοστό λίπους στα κόπρανα, επηρεάζοντας την όψη τους.

giatros-in.gr

The post Πρόβλημα στο πάγκρεας: Τα σημάδια που το μαρτυρούν appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόβλημα,provlima