Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021. Συνδέσου με την καρδιά σου και βοήθησε άλλους με τη δική τους! (Βίντεο)

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021

Ενώ ο κόσμος παλεύει να αντιμετωπίσει τη μάχη με τον COVID-19, ποτέ δεν είμασταν περισσότερο ενημερωμένοι

για τη σημασία της υγείας μας και την υγειά των αγαπημένων μας. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακή νόσο, από το κάπνισμα μέχρι την ατμοσφαιρική ρύπανση και την παχυσαρκία. Για τα 520 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με καρδιαγγειακά νοσήματα, ο κορονοιός ήταν αποκαρδιωτικός. Καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και να αναπτύξουν σοβαρές μορφές του ιού. Αρκετοί φοβούνται να πραγματοποιήσουν τα καθιερωμένα ιατρικά ραντεβού τους ή για ένα επείγον περιστατικό. Παράλληλα έχουν απομονωθεί από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Η κρίση της υγειονομικής περίθαλψης που ζήσαμε, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε διαφορετικούς και καινοτόμους τρόπους να συνδέσουμε ανθρώπους με την υγεία της καρδιάς. Ειδικά σε περιοχές και κοινότητες με χαμηλότερους πόρους. Η αξιοποίηση της δύναμης της ψηφιακής υγείας ώστε να βελτιώσουμε την ενημέρωση, την πρόληψη και τη διαχείριση της καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως, είναι ο στόχος για τη φετινή παγκόσμια ημέρα. Η τηλεθεραπεία έχει ένα τεράστιο ρόλο να παίξει όσο χρησιμοποιούμε την καρδιά για να νικήσουμε τη νόσο.

USE HEART TO CONNECT (χρησιμοποίησε την καρδιά για να συνδεθείς) αφορά τη χρήση της γνώσης, της συμπόνοιας και της επιρροής. Ώστε να σιγουρέψεις ότι εσύ, οι αγαπημένοι σου και οι κοινωνικές ομάδες που συμμετέχεις, έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν υγιείς – από καρδιάς – ζωές. Βοήθησε και εσύ στην ίση πρόσβαση σε μηχανισμούς και πόρους υγείας, για όλους. Φρόντισε την καρδιά σου και χρησιμοποίησε τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Ώστε να μείνει ενεργός/η και να ελέγχεις συχνά την υγεία της καρδιάς σου. Βοήθησε όσους το έχουν ανάγκη, ζουν μονοί μακριά από δικούς τους ανθρώπους, έχουν μειωμένη δραστηριότητα και δεν γνωρίζουν πως να βρουν ή να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές βοήθειας.

Τι είναι η καρδιαγγειακή νόσος;

Είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας το θάνατο σε 18.6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Είναι μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία(φλέβες και αρτηρίες). Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Το 85% αυτών των θανάτων οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Κυρίως επηρεάζει τους κατοίκους χωρών με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Το ξέρατε ότι η καρδιά έχει το μέγεθος της γροθιάς σας και είναι ο δυνατότερος μυς του σώματος σας;  Ξεκινά να χτυπά περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη σας. Όταν φτάσετε στην ηλικία των 70, θα έχει χτυπήσει 2.5 δισεκατομμύρια φορές. Όσο όμως εντυπωσιακά και αν ακούγονται όλα αυτά, η καρδιά μπορεί να γίνει ευάλωτη. Από παράγοντες κίνδυνου όπως το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή και μια ζωή γεμάτη στρες και άγχος.

Το σύστημα μπορεί επίσης να αδυνατίσει από μια προ-υπάρχουσα καρδιαγγειακή κατάσταση, από άλλους φυσιολογικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου την υπέρταση ή την υψηλή χοληστερόλη. Όταν οι λειτουργίες της καρδιάς σας εκτεθούν σε κίνδυνο, αυτή είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Ένας γενικός όρος που καλύπτει κάθε διαταραχή του συστήματος που έχει την καρδιά στο κέντρο του.

Παράγοντες κινδύνου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό. Κάποιοι, όπως το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Ενώ άλλοι παράγοντες, όπως η υψηλή πίεση μπορεί να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αναπτύξετε μια καρδιαγγειακή νόσο εάν διατρέχει τη ζωή σας ένας από τους παράγοντες. Όμως όσους περισσοτέρους παράγοντες έχετε, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να την αναπτύξετε. Εκτός αν λάβετε δράση και μέτρα αντιμετώπισης, ώστε να αποτρέψετε την έκθεση της υγείας της καρδιάς σας στους κίνδυνους.

Διαβήτης.

Οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Είναι μια κύρια απειλή της παγκόσμιας υγείας. Επηρεάζει 1 στους 11 ενήλικες, 425 εκατομμύρια. Με τις προβλέψεις να δείχνουν πως μέχρι το έτος 2045 θα φτάσει τα 629 εκατομμύρια. Ο διαβήτης Τύπου 2 αφορά περίπου το 90% όλων των ανθρώπων με διαβήτη. Ο λόγος που ο κίνδυνος διπλασιάζεται είναι ότι καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Επίσης οι ασθενείς με Τύπου 2, πιθανόν να έχουν υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή να είναι υπέρβαροι. Όσο περισσότερο ζει κάποιος με διαβήτη, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο της καρδιαγγειακής νόσου και του εγκεφαλικού.

Χοληστερόλη

Το συκώτι μας παράγει τη χοληστερόλη, σημαντική ώστε να παραγάγει τις ορμόνες που χρειάζεται το σώμα μας. Όταν αυτή αυξάνεται από τη διατροφή, η υπέρβαση της μπορεί να προκαλέσει στένωση στις αρτηρίες και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος. Οδηγώντας σε καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες. Η υψηλή χοληστερόλη υπολογίζεται ότι προκαλεί το θάνατο 2.6 εκατομμυρίων, το 4.5% των συνολικών θανάτων. Όταν αυξάνεται στις αρτηρίες, οδηγεί μερικές φορές στην αθηρωματική πλάκα(πλάκα χοληστερίνης).

Φυσική αδράνεια.

Περίπου 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 30% και το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη κατά 27%. Το λιγότερο 3.2 εκατομμύρια θάνατοι ανά τον κόσμο αποδίδονται στην ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα. Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να ιδρώσετε παίζοντας τένις ή να τρέξετε μαραθώνιους. Πολλές μορφές άθλησης και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στο σπίτι, στον κήπο και στη γειτονιά σας μπορούν να ανεβάσουν την υγεία της καρδιάς. Τα οφέλη της άσκησης πολλά και μπορείτε να συζητήσετε με έναν ειδικό για το είδος άσκησης που σας ταιριάζει καλύτερα.

Κάπνισμα

Παγκοσμίως 1 στους 10 καρδιαγγειακούς θανάτους προκαλείται από το κάπνισμα. Περίπου 1.2 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα και στην έκθεση τους στον καπνό. Συνολικά υπολογίζεται ότι προκαλεί 6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο και αποτελεί έναν βασικό παράγοντα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Οι γυναίκες καπνίστριες έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από τους άντρες καπνιστές. Σε όποια ηλικία και αν διακόψετε το κάπνισμα, τα οφέλη είναι τεράστια.

Δείτε το σχετικό ενημερωτικό βίντεο του οργανισμού εδώ. Μπορείτε να επιλέξετε μετάφραση με υποτίτλους στην ελληνική γλώσσα, από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Μετάφραση – σύνταξη κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Email επικοινωνίας: [email protected]

Το παρόν κείμενο αποτελεί μετάφραση από την επίσημη σελίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Καρδιάς. Όλα τα στατιστικά στοιχεία, οι ιατρικές συμβουλές και το φωτογραφικό υλικό, αντλήθηκαν μέσα από τα επισημά κείμενα του οργανισμού. Το παρόν άρθρο δεν είναι ιατρική συμβουλευτική και όπως πάντα θα πρέπει να απευθύνεστε σε επαγγελματίες ιατρούς και ειδικούς υγείας. Σκοπός είναι η ενθάρρυνση μια καλύτερης ζωής και η βελτίωση της υγείας της καρδιάς όλων μας.  

 Η εισαγωγική παράγραφος ανήκει στην ιστοσελίδα Σαν σήμερα.

The post Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2021. Συνδέσου με την καρδιά σου και βοήθησε άλλους με τη δική τους! (Βίντεο) appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
δικη, καρδια, ατμοσφαιρική ρύπανση, heart, οφείλεται, επηρεάζει, μυς, συλληψεις, σημαίνει, δραση, διαβήτης, νέα, μετάφραση, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, η ημέρα της γης, μετάφραση, βιντεο, χωρες, διατροφη, εγκεφαλικο, εργαλεια, ιατρικη, πιεση, σαν σημερα, υγεια, υψηλη πιεση, φυσικη, αγχος, αγωγη, αδρανεια, αρθρο, ασθενειες, ατμοσφαιρική ρύπανση, εβδομαδες, βογιατζης, γειτονια, γινει, γλωσσα, εκθεση, εβδομαδα, ενημερωση, ενθαρρυνση, επηρεάζει, ετος, ζωη, ζωης, ειδος, ηλικια, ιση, ιστορικο, καπνισμα, κειμενο, κυρια, χτυπα, μακρια, μπορειτε, μυς, νευρα, ομαδα, παντα, οικογενεια, ορμονες, ορος, οφείλεται, παθητικο καπνισμα, παχυσαρκια, πιθανοτητες, ροη, ραντεβου, ρυθμισεις, ρισκο, ρυπανση, ρολο, συκωτι, συνταξη, συλληψη, σωμα, σπιτι, υγιεις, υπερταση, υψηλη, χοληστερολη, αντρες, ανηκει, ειμασταν, heart, ιατρικα, κειμενα, κηπο, μεινει, ομαδες, σημαίνει, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα