Λιπώδες Ήπαρ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε- Τι είναι, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Το ήπαρ ή συκώτι: Πρόκειται για το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος, μάλιστα μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι να βοηθήσει τις τοξίνες και όλες τις βλαβερές ουσίες να αποβληθούν από τον οργανισμό.

Σε αντίθεση με κάποια άλλα όργανα στο ανθρώπινο σώμα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί η ομαλή, άρα σωστή, λειτουργία του ήπατος.

Ένα υγιές Ήπαρ :

Παράγει χολή, η οποία συντελεί στο να παρασυρθούν όλα τα απόβλητα και να διασπαστούν τα λίπη.Βοηθά στη
ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, των πρωτεϊνών και του λίπους που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.Καθαρίζει το αίμα σας από τα φάρμακα, το αλκοόλ και άλλες επιβλαβείς ουσίες.Επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά που απορροφόνται από το έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης.Παράγει χοληστερόλη, πρωτεΐνες και παράγοντες πηκτικούς για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος.Ρυθμίζει ένα μεγάλο αριθμό ορμονών.Εξουδετερώνει τα υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου και τις ελεύθερες ρίζες.

Η μη-αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, ή λιπώδης ηπατική νόσος, είναι μια κατάσταση που συνήθως παρατηρείται σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η συσσώρευση υπερβολικού λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα.

Το λιπώδες ήπαρ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, διότι οδηγεί σε σοβαρές και συχνά θανατηφόρες βλάβες στο συκώτι (ήπαρ), συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος. Η κατάσταση συνδέεται με χρόνιες ηπατικές παθήσεις όπως η κίρρωση του ήπατος, όπου συρρικνώνεται το συκώτι και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Με ποιες ασθένειες συνδέεται

Το λιπώδες ήπαρ είναι μια όλο και συχνότερη νόσος σε όλο τον κόσμο, ειδικά στα κράτη του λεγόμενου Δυτικού κόσμου. Στις ΗΠΑ, είναι η πιο κοινή μορφή χρόνιας ηπατικής νόσου και επηρεάζει περίπου 80 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους!

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος εμφανίζεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά ειδικά σε άτομα των 40 και 50 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Η κατάσταση είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο είναι μια συσσώρευση ανωμαλιών που περιλαμβάνουν αυξημένο λίπος στην κοιλιά, κακή ικανότητα χρήσης της ορμόνης ινσουλίνης, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ένα είδος λίπους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το λιπώδες ήπαρ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σε ένα άτομο με λιπώδη ηπατική νόσο, το συκώτι του παράγει περισσότερη γλυκόζη, κακά λιπαρά και πρωτεΐνες. Αυτά περιλαμβάνουν την ουσία hepatokine fetuin-A, η οποία απελευθερώνεται στην ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Μεγαλύτερη απειλή για το πάγκρεας

Αυτό σημαίνει ότι οι βλαβερές ουσίες από το συκώτι φτάνουν και εισέρχονται σε άλλα όργανα. Μια μελέτη επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνοδεύουν το λιπώδες ήπαρ, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν τι είδους βλάβες μπορεί να προκαλέσει σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη και το πανεπιστήμιο του Tübingen, το πάγκρεας είναι ένα όργανο που πλήττεται περισσότερο από την λιπώδη ηπατική νόσο, αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα το γιατί.

Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται. Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι, στο πίσω μέρος της κοιλιακής περιοχής. Παράγει ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, που ελέγχει το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα και ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη των τροφών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 200 ατόμων με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και η περιεκτικότητά τους σε παγκρεατικό λίπος μετρήθηκε με μαγνητικές τομογραφίες. Διαπίστωσαν ότι σε άτομα που είχαν ήδη πρόβλημα στην ρύθμιση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, η βλάβη στο πάγκρεας συνδεόταν με τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή ήταν η αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε από το λιπώδες ήπαρ.

Οι έρευνες διεξήχθησαν με επικεφαλής τον καθηγητή Hans Ulrich Häring και το Endocrinology Research Group, μαζί με επιστήμονες του Τμήματος Πειραματικής Ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο του Tübingen.

Λιπώδες ήπαρ: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα από της μη-αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου δεν εμφανίζονται συνήθως στα αρχικά της στάδια. Ωστόσο, όταν η ασθένεια γίνεται πιο προηγμένη, μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

Διογκωμένο ήπαρΚόπωσηΠόνος στην άνω δεξιά κοιλιά

Τα πιθανά συμπτώματα της μη-αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και της κίρρωσης του ήπατος περιλαμβάνουν:

Κοιλιακή διόγκωσηΔιευρυμένα αιμοφόρα αγγεία ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματοςΜεγέθυνση στήθους στους άνδρεςΔιευρυμένη σπλήναΚόκκινες παλάμεςΚίτρινο δέρμα και μάτια (ίκτερος)

.

The post Λιπώδες Ήπαρ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε- Τι είναι, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται; appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα