Προς οριστική ρήξη Λονδίνο-Βρυξέλλες για συμφωνία στο Brexit ~ Πτώση σημειώνει η στερλίνα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά οδήγησαν σε πλήρη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει μια νέα παράταση στη Βρετανία ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit. Στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα προταθεί μια ημερομηνία μέσα στο καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται

διπλωματικές πηγές, πιθανότερη θεωρείται μια ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες η παράταση θεωρείται «αναπόφευκτη» και μάλιστα θα πρέπει να είναι μετά από πιθανές εκλογές στη Βρετανία.

Σασόλι: «Αναβολή ή καμία συμφωνία»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε επίσης πως μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «δεν υπήρξε καμία πρόοδος» στις συνομιλίες για το Brexit.

Ο Νταβίντ Σασόλι εξήγησε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε αναφορικά με τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Εμείς (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δεν συναινούμε σε μια συμφωνία που υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και την ειρηνευτική διαδικασία (στο νησί της Ιρλανδίας) ή που θέτει σε κίνδυνο την κοινή μας αγορά», επισήμανε.

«Υπάρχουν δύο εναλλακτικές για μια συμφωνία σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή: αναβολή ή καμία συμφωνία».

Είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπο να αρθεί το αδιέξοδο. Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει η σύνοδος κορυφής της 17-18 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ότι επιθυμεί ένα Brexit με συμφωνία, τόνισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από τις συνομιλίες των δύο ανδρών στο Λονδίνο.

«Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την προτίμησή του για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μια συμφωνία. Υπογράμμισε ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και ένα λογικό συμβιβασμό που σέβεται τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής), την Ενιαία Αγορά και προβλέπει τη δημοκρατική συναίνεση στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μπαρνιέ: «Οι προσπάθειες συνεχίζονται»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόουβνι, δήλωσε ότι «οι προσπάθειες συνεχίζονται» για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με το Λονδίνο.

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με τη Βρετανία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, ενώ χαρακτήρισε «καλή συνάντηση μεταξύ φίλων» τη συζήτηση με τον επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, του οποίου η χώρα είναι η πρώτη που θα υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση άτακτου Brexit.

Πλήρης κατάρρευση

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας ουσιαστικά έφτασαν στο τέλος τους μετά το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, που σύμφωνα με τις διαρροές της βρετανικής κυβέρνησης η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να μείνει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της καγκελαρίου να μείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. κάνουν μια συμφωνία να δείχνει «εξαιρετικά αδύνατη όχι μόνο τώρα, αλλά για πάντα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που μέσω tweet, απευθύνθηκε ευθέως στον Μπόρις Τζόνσον: «Το διακύβευμα δεν είναι να κερδίσεις ένα ηλίθιο παιχνίδι ευθυνών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η ασφάλεια και τα συμφέροντα των πολιτών μας. Δεν θες συμφωνία, δεν θες παράταση, δεν θες να ανακαλέσεις, πού πας;».

Επίσης, το Βερολίνο διέψευσε τις διαρροές της βρετανικής κυβέρνησης για τον διάλογο Μέρκελ-Τζόνσον με τον εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος να τις χαρακτηρίζει «απίθανες».

Keywords
Τυχαία Θέματα