Με ευρεία πλειοψηφία 173 βουλευτών σε Προανακριτική ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Με 173 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Στη μυστική ψηφοφορία η 'γραμμή' για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά. Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές ενώ αποχώρησαν το ΚΚΕ, η ‘Ελληνική Λύση’ και το ‘Μέρα25’. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ

απουσίαζαν οι βουλευτές Ν. Φίλης, Θ. Τζάκρη, Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Σαντορινιός, ενώ από τη ΝΔ ο Γ. Αντωνιάδης.

Βάσει του αποτελέσματος ωστόσο, σημειώνονται "διαρροές" καθώς έξι βουλευτές δεν τήρησαν την κομματική γραμμή για παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή. Κι ενώ οι 'υποψίες' πέφτουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για διαφοροποίηση από την 'γραμμή' υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, ουδείς μπορεί να εξάγει με ασφάλεια συμπέρασμα ως προς την προέλευση των ψήφων καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική με κάλπη. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο ακόμα και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψήφισαν υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου. Αυτό θα σήμαινε αυτομάτως, ότι οι "διαρροές" από ΚΙΝΑΛ-ΝΔ θα ήταν μεγαλύτερες των έξι βουλευτών.

Στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, 83 κατά, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ εξαιτίας λάθους στην καταμέτρηση εκφωνήθηκε αρχικά ως αποτέλεσμα 172 υπερ και 84 κατά από την έδρα. Ωστόσο το λάθος διορθώθηκε περίπου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα.

Η Προανακριτική Επιτροπή η οποία έχει ρόλο εισαγγελικής αρχής θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της μετά τη σύστασή της σε σώμα. Οι εργασίες της είναι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αναμένεται να γίνει κλήτευση πολλών και σημαντικών μαρτύρων. Αντικείμενο της προανακριτικής είναι η διερεύνηση τεσσάρων φερόμενων αδικημάτων, που σύμφωνα με τη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις –σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ Θ. Πλεύρη- για εμπλοκή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρώην υπουργός, Δ. Παπαγγελόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι πραγματικός στόχος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός "στον οποίο θέλετε να πετάξετε λάσπη" όπως είπε. Η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία υπουργών καθώς η πλειοψηφία ήθελε να υπογραμμίσει πως η συζήτηση και ψήφιση της προανακριτικής επιτροπής αφορά θεσμικά μόνο το Κοινοβούλιο. "Όχι όπως εσείς είχατε τους υπουργούς σαν τον κ. Καμμένο να παρεμβαίνουν" όπως τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε με την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ στη συνέχεια δεν έλειψαν και μικρής έκτασης κοινοβουλευτικές "αψιμαχίες" μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη. Ο δεύτερος εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά επίθεση κατά του κ. Γεωργιάδη ενώ επέρριψε την ευθύνη για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης στον κ. Κώστα Σημίτη το 1997.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας "εσείς κάνατε δυο χρόνια Εξεταστική για την Υγεία. Είστε η πρώτη πλειοψηφία που το Πόρισμά σας ντραπήκατε να το φέρετε στην Ολομέλεια. Γιατί δεν το φέρατε; Γιατί δεν είχε απολύτως τίποτα". Ενώ σε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Π. Πολάκη προκάλεσε τον δεύτερο να πει "αν πράγματι ήξερε τους ψευδομάρτυρες" στην υπόθεση Νοβάρτις. "Ψηφίστε την Προκαταρκτική και μην κρύβεστε" υπογράμμισε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τα αίματα άναψαν για λίγο με τον Π. Πολάκη να λέει προς τον υπουργό "τέτοιους ακροδεξιούς σαν και την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό" και τον κ. Γεωργιάδη να απαντά "αφήστε τα αυτά τώρα που τρέμεις σύγκορμος όταν με βλέπεις".

Α. Λοβέρδος: Τη σημερινή συζήτηση την ανέμενα εδώ και 609 ημέρες

"Η προκαταρκτική-προανακριτική επιτροπή, έχει τεράστια δυναμική, και ό,τι ήθελε προκύψει, για όποιον ήθελε προκύψει" υπογράμμισε ο Α. Λοβέρδος στην δική του τοποθέτηση. Ενώ όπως είπε την συζήτηση αυτή την ανέμενα εδώ και 609 μέρες. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι στην προανακριτική "θα κληθούν οι κουκουλοφόροι, θα κληθούν Εισαγγελείς, συνταξιούχοι και μη, θα κληθούν μάρτυρες που εκβιάζονταν. Κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος με πράξεις και παραλείψεις, εγκλήματα με σκοπό να αποκομίσουν ορισμένοι οικονομικό όφελος. Δεν θέλω να προκαταβάλω όμως".

Μαξίμου: "Μπετόν" η K.O. της Ν.Δ. - Δείχνουν ΚΙΝΑΛ για διαρροές

Προς την κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής δείχνουν κυβερνητικές πηγές όσον αφορά στις έξι διαρροές που κατεγράφησαν στην ψηφοφορία της Ολομέλειας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ήταν μπετόν. Ας κοιτάξουν προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη εάν θέλουν να αναζητήσουν τις διαρροές", σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές, μιλώντας στο Capital.gr.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη στέκονται στη σημασία της μη εμπλοκής του πρωθυπουργού και των υπουργών στη χθεσινή διαδικασία.

"Η υπόθεση ήρθε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που διερευνά καταγγελλομένη -και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς- παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, πράγμα που ακουμπά την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία για το χειρισμό της υπόθεσης, μετά την αποστολή της δικογραφίας ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς καμιά παρέμβαση της Κυβέρνησης σε οιοδήποτε επίπεδο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτούργησε υπεύθυνα και θεσμικά, αποφασίζοντας τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η Επιτροπή, σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκομένου υπουργού, θα διερευνήσει την υπόθεση για να φτάσει στην πλήρη διαλεύκανσή της", τονίζουν.

ΚΙΝΑΛ: Στη Ν.Δ. οι έξι διαρροές

Προς την κατεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δείχνει, από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής.

"Η χθεσινή ομιλία του κυρίου Παπαγγελόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στενούς δεσμούς του με την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Όλη η ομιλία του απευθύνθηκε πολιτικά και συναισθηματικά σε αυτούς και από ότι φαίνεται από την ψηφοφορία με τα έξι λευκά και άκυρα, βρήκε ανταπόκριση. Πάλι καλά που περιορίστηκαν στους έξι πιο πρόθυμους, γιατί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρεθούν και περισσότεροι. Εξάλλου τα κενά υπουργικά έδρανα χθες αποδεικνύουν τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας στην συγκεκριμένη υπόθεση. Στο τέλος βέβαια κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ", αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαρροές στην ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο

Πανηγυρίζουν στην Κουμουνδούρου για τις διαρροές έξι βουλευτών από ΚΙΝΑΛ-ΝΔ που αψήφησαν την κομματική γραμμή και δεν υπερψήφισαν την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Πηγές της Κουμουνδούρου, ανέφεραν σχετικά:

"Δεν ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για Προανακριτική και επιβεβαίωσαν την δειλία του Πρωθυπουργού. Φρόντισαν για αυτό και έξι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που εσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας. Καλά ξεμπερδέματα...".

Λάδι στη φωτιά Ν.Δ-ΚΙΝΑΛ

Το ζήτημα Παπαγγελόπουλου, θα μπορούσε μεν να προκαλέσει "ρωγμές" στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , καθώς ουκ ολίγοι βουλευτές του, διαφωνούσαν με τον πήχυ που είχε σηκώσει η κυβέρνησή τους για την υπόθεση Novartis, αλλά παρά την αμηχανία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώθηκε γύρω από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και πειθάρχησε στην κομματική γραμμή.

Στο μεταξύ, "λάδι" στη φωτιά μεταξύ Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να ρίξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με tweet του.. συνεχάρη τους αντάρτες βουλευτές:

"Τελικά, προς τιμήν τους, υπήρξαν βουλευτές της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ που αντιστάθηκαν στην ανυπόστατη θεωρία περί σκευωρίας και δεν ψήφισαν υπέρ της γραμμής Μητσοτάκη για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα