Η ελληνική ιατρική παροικία της Οξφόρδης βρήκε τρόπο να προβλέπει το έμφραγμα

Μια νέα μέθοδος μπορεί να εντοπίσει κάποιους από τους ασθενείς που κινδυνεύουν με έμφραγμα, ακόμη και χρόνια προτού αυτό συμβεί, αναλύοντας τις εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς.

Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Χαράλαμπο Αντωνιάδη ανέπτυξαν αλγόριθμους που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό φαίνεται

στις αξονικές στεφανιογραφίες. Το λίπος αυτό μεταβάλλεται, όταν μια αρτηρία πάσχει από φλεγμονή, γεγονός που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το 30% περίπου των εμφραγμάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, οι ελληνικής καταγωγής Ευάγγελος Οικονόμου (πρώτος συγγραφέας), Χρήστος Κοτανίδης και Αλέξιος Αλεξόπουλος, όλοι του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Αν μπορείς να ανιχνεύσεις τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, μετά είσαι σε θέση να πεις ποιές αρτηρίες θα προκαλέσουν εμφράγματα. Με τη νέα τεχνολογία που έχουμε πλέον, μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο αναλύοντας απλές τομογραφίες», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δρ Αντωνιάδης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Μολονότι δεν έχουμε υπολογίσει τον ακριβή αριθμό εμφραγμάτων που μπορούμε να προλάβουμε, δυνητικά ίσως είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε έγκαιρα τουλάχιστον το 20% έως 305 των ανθρώπων, προτού πάθουν έμφραγμα» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα