Βραζιλία: Παραλίγο αυτοδύναμος από τον πρώτο γύρο ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης στις 28 Οκτωβρίου, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κεντροαριστερός Φερνάντου Αντάτζι.

Ο Μπολσονάρου έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή και ο Αντάτζι το 28,37%.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου προκάλεσε αντιδράσεις μιλώντας με εμφανή ικανοποίηση περί «λεύκανσης της φυλής», αναφερόμενος στον εγγονό

του, το βράδυ πριν από την αναμέτρηση. «Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης κι ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στη Μπραζίλια.

«Η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύουν» οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς «γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανής», σχολίασε η Μανουέλα Ντ' Άβιλα, υποψήφια αντιπρόεδρος του Φερνάντο Αντάτζι, του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Αντάτζι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν. «Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαν Πάολο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Αντάτζι τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα