Η CSU χάνει την πλειοψηφία στη Βαυαρία – Νέα προβλήματα για την κυβέρνηση Μέρκελ

Δραματική υποχώρηση στο ποσοστό της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, καταγράφεται εν όψει των τοπικών εκλογών της 14ης Οκτωβρίου στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που για λογαριασμό του δημόσιου καναλιού ARD, η CSU αναμένεται να χάσει την

απόλυτη πλειοψηφία με την οποία κυβέρνησε τη Βαυαρία το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου, εξέλιξη που ίσως έχει σοβαρές συνέπειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το ποσοστό του CSU συρρικνώνεται περαιτέρω κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, στο 33%. Χάνοντας ουσιαστικά περίπου το 30% της δύναμής τους καθώς στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2013, το CSU είχε συγκεντρώσει το 47,7% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία της.

Πριν από εκείνες τις εκλογές, η CSU είχε χάσει την απόλυτη πλειοψηφία της στη Βαυαρία μόλις μία φορά από το 1954: όταν δεν κατάφερε να την εξασφαλίσει για δύο έδρες, το 2008. Το ποσοστό της επί του συνόλου των ψήφων ήταν συνήθως περί το 50% και δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 43% τα τελευταία 64 χρόνια.

Η πρωτοκαθεδρία της CSU στη Βαυαρία εξασφάλιζε στους ηγέτες των Χριστιανοκοινωνιστών καίρια πόστα στις συντηρητικές κυβερνήσεις οι οποίες κυριάρχησαν στη μεταπολεμική Γερμανία.

Εάν η δημοσκόπηση επαληθευτεί στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον ηγέτη του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών της Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα