Ένταση ξανά στις σχέσεις της Ιερώνυμου και Βαρθολομαίου – Ακυρώθηκε συνάντησή τους

Μετά από ένα διάστημα ανακωχής το προβλήματα στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήρθαν ξανά στην επιφάνεια.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Αθήνα και χθες επισκέφθηκε το Μάτι χωρίς να έχει δίπλα του. ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Απών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

και κατά την τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή των Ελλήνων και κατά την ανακήρυξή του σε ισόβιο, επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Παράλληλα, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής συνάντηση των δύο Ιεραρχών με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Επισήμως, σύμφωνα με τον διευθυντή Επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρη Κονιδάρη η συνάντηση αναβλήθηκε «λόγω φόρτου εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας», η οποία μάλιστα καλείται σήμερα Παρασκευή, να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης.

Είναι σαφές, ότι λόγο στη ματαίωση της συνάντησης έπαιξε και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Ναό του Κληροδοτήματος Προμπονά. Το ΣτΕ δικαίωσε το Φανάρι, μια απόφαση για την οποία διατυπώνονται από την Ιεραρχία ενστάσεις για παρασκηνιακές διεργασίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η υπόθεση Προμπονά ήταν απλώς η θρυαλλίδα καθώς οι σχέσεις Αρχιεπισκόπου-Βαρθολομαίου είναι εδώ και καιρό σε ένταση. Και οι λόγοι γι’ αυτό είναι αρκετοί:Η διαμάχη για τις λεγόμενες «Νέες Χώρες», (εκκλησίες από την Λάρισα και πάνω) τις οποίες το Φανάρι επιδιώκει να τις εντάξει στο ΠατριαρχείοΗ πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη να ανοίξει εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι.Η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να εκλεγεί εκλεκτός του στην Μητρόπολη Ιωαννίνων. Οταν έχασε, έχρισε τον υποψήφιό του, τον Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, εκπρόσωπο του Πατριάρχη στην Αθήνα.Η παρασκηνιακή δράση του Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου, με έντονες υπόγειες διεργασίες και παρεμβάσεις ενόχλησε, όπως ήταν φυσικό, τα μάλα την Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία θεωρεί τον Αμφιλόχιο «persona non grata».
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταση, Ιερώνυμου, Βαρθολομαίου – Ακυρώθηκε,entasi, ieronymou, vartholomaiou – akyrothike