Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει την "ιστορική συμφωνία" στο Σκοπιανό

Για ιστορική συμφωνία στο Σκοπιανό μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία.

«Kαλωσορίζω τη συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Αθήνας και Σκοπίων,

Α. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, για την επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Η ιστορική συμφωνία αποτελεί αποτέλεσμα πολλών ετών επίμονης διπλωματίας και της διάθεσης των δύο αυτών ηγετών να λύσουν την μακροχρόνια διαφωνία. Καλώ τώρα τις δύο χώρες να τελειοποιήσουν τη συμφωνία στην οποία έφτασαν οι δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στο δρόμο που οδηγεί στο NATO. Και θα βοηθήσει την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Κομισιόν ανεπισήμως επιφυλάχθηκε να σχολιάσει εφόσον τοποθετηθούν και οι δύο πρωθυπουργοί. «Ειλικρινή συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Κρατάω τα δάκτυλά μου σταυρωμένα για καλή επιτυχία. Χάρη σε εσάς το ανέφικτο γίνεται δυνατό». Με αυτό το σύντομο σχόλιο στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τοποθετήθηκε στις εξελίξεις για το ονοματολογικό.

Είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία των διαπραγματεύσεων και θεωρούν ότι η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για να λυθεί το πρόβλημα που αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ αλλά και για τη διεύρυνση της Ευρώπης στα δυτικά Βαλκάνια. Παρά την υποστήριξη στο ενδεχόμενο λύσης, ωστόσο, δεν θέλησαν να «ανακατευτούν», παραπέμποντας στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα