Trinity Farm: Ένα σχολείο βιοδυναμικής γεωργίας

Λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας, σκαρφαλωμένο, σε μια όμορφη πλαγιά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, βρίσκεται ένα διαφορετικό επισκέψιμο αγρόκτημα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Και γιατί είναι διαφορετικό; Γιατί, το αγρόκτημα αυτό, λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας. Δηλαδή, οι εμπνευστές του εγχειρήματος, το έχουν μετατρέψει σε έναν ζωντανό οικοσύστημα. Ένα οικοσύστημα, όπου τα ζώα τρέφονται αποκλειστικά με ζωοτροφές που παράγονται στο ίδιο το κτήμα. Και στη συνέχεια, τα ίδια τα ζώα, παρέχουν την πρώτη ύλη για να τραφεί η γη.

Ο λόγος, για το Trinity Farm, το πρώτο ελληνικό βιοδυναμικό αγρόκτημα με πιστοποιημένες βιοδυναμικές καλλιέργειες σιτηρών και κηπευτικών, στην Ελλάδα. Το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα, καλλιεργείται σε μια πανέμορφη έκταση τετρακοσίων στρεμμάτων και παράγει πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, ενώ από όσπρια φακές και ρεβίθια αλλά και δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη και σίκαλη. Από τα δημητριακά, οι ίδιοι παράγουν το δικό τους αλεύρι, στον δικό τους πετρόμυλο . Έπειτα, το συσκευάζουν και στη συνέχεια το πουλάνε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Όλα τα προϊόντα τους, είναι πιστοποιημένα βιολογικά, από τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ, και με βιοδυναμική πιστοποίηση Demeter, όσα δεν μεταποιούνται. Κι αυτό γιατί ακόμη στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιοδυναμικό εργαστήριο μεταποίησης. Το καρότο, το αλεύρι ολικής, πλιγούρι, τραχανάς και όλα τα προϊόντα τους, χαίρουν εκτίμησης από τη γαστρονομική κοινότητα καθώς έχουν βραβευθεί και συμπεριληφθεί σε λίστες με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα. Να σημειώσουμε ότι, όλα τα προϊόντα μπαίνουν σε βαμβακερά ή χάρτινα σακουλάκια ή σε τσουβάλια λινάτσας, με το εμπορικό τους σήμα, τυπωμένο με φυσική βαφή.

Από την Αθήνα στα Φάρσαλα

Η Αλεξάνδρα Τσιαντή, χημικός μηχανικός με σπουδές στην Αγγλία και τρίτη γενιά μιας αγροτικής οικογένειας, παράτησε την καριέρα της στην Αθήνα για να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να δημιουργήσει, μαζί με την αδελφή της την Λίνα, την Trinity Farm. «Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη γη μας, και να δοκιμάσουμε τις ήπιες καλλιεργητικές πρακτικές. Δηλαδή, να εφαρμόσουμε τις πανεπιστημιακές μας γνώσεις – πάνω στη χημική μηχανική και τη βιολογία – στο δικό μας αγρόκτημα», δηλώνει η ίδια. Την σοβαρότητα της απόφασής αυτής, φανερώνει το γεγονός ότι σήμερα, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από τη βιολογική γεωργία, καθώς εφαρμόζουν τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας.

Βιοδυναμικό ημερολόγιο

Και τι σημαίνει βιοδυναμική καλλιέργεια; Σημαίνει ότι: Σπορά, φύτευση, κλάδεμα και συγκομιδή γίνονται αυστηρά και μόνο με τους κοσμικούς ρυθμούς (φάσεις Σελήνης), δηλαδή, τις ευνοϊκές ώρες και ημέρες, που είναι καταγεγραμμένες στο βιοδυναμικό ημερολόγιο. Στον οικολογικό αυτό τρόπο καλλιέργειας, η αντιμετώπιση των ασθενειών γίνεται με ομοιοπαθητικά σκευάσματα, φυτικά εκχυλίσματα, κονιορτοποιημένα πετρώματα κ.ά. Τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα διατηρούνται μέσα σε πήλινα δοχεία, που βυθίζονται σε στρώμα τύρφης προκειμένου να προστατευθούν από την ακτινοβολία.

Υψηλή ποιότητα τροφίμων

H βιοδυναμική γεωργία είναι η παλιότερη και πλέον καθιερωμένη προσέγγιση οικολογικής γεωργίας με περισσότερα από 3.000 αγροκτήματα σε περίπου 40 χώρες. Κύριοι στόχοι της βιοδυναμικής γεωργίας είναι: Η υψηλή ποιότητα των τροφίμων, η μακρόχρονη βιωσιμότητα, οικολογική ποικιλότητα, ανθεκτικά φυτά, υγιή ζώα, γόνιμο έδαφος, κλειστός κύκλος άνθρακα. Στη βιοδυναμική γεωργία, χρησιμοποιούνται βιολογικοί ή βιοδυναμικοί σπόροι. Τα ζώα απολαμβάνουν ήρεμη ζωή και καλή φροντίδα. Χρησιμοποιούνται φυσικά φάρμακα, και όχι ορμόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST.GR:

10ο φεστιβάλ ελληνικού μελιού & προϊόντων μέλισσας Λιομάζεμα στο σχολείο Αχλαδιά-μηλιά: Επεμβάσεις φυτοπροστασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα