5 τρόποι για να οργανώσετε καλύτερα τη ζωή σας

Οι ρυθμοί της ζωής σας είναι ιδιαίτερα έντονοι και το καθημερινό σας άγχος πολλές φορές φτάνει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να δυσκολεύεστε να το διαχειριστείτε. Μην πανικοβάλλεστε ωστόσο, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι “ένα βήμα πίσω” στις σκέψεις σας, ώστε να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν τρόποι να κάνετε, μόνοι, τη διαφορά στον εαυτό σας. Η διαχείριση της καθημερινότητάς σας μπορεί να γίνει πιο εύκολη με μία λέξη-κλειδί που δεν είναι άλλη από την οργάνωση. Οργανώνοντας τη ζωή σας, με μερικές απλές σκέψεις ή κινήσεις, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα πράγματα

με πιο απλούς τρόπους. Σας δίνουμε πέντε tips οργάνωσης της καθημερινότητάς σας, που θα σας “ξεκλειδώσουν”, θα μειώσουν το άγχος στη ζωή σας και, εν τέλει, θα σας κάνουν πιο παραγωγικούς, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, θα σας βοηθήσουν και στο κομμάτι της οικονομίας.

1. Ξυπνήστε νωρίτερα

Μπορεί ο πρωινός ύπνος και το… χουζούρεμα να σας φαίνονται άκρως ελκυστικά, η αλήθεια είναι όμως ότι, όχι μόνο μπορείτε χωρίς αυτά, αλλά το να ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί ενδέχεται να αλλάξει ολόκληρη την ημέρα σας, φυσικά προς το καλύτερο. Υπάρχουν έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι το πρωί είμαστε περισσότερο παραγωγικοί. Ξυπνώντας νωρίτερα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας ώστε να κάνετε δουλειές στο σπίτι πριν φύγετε για το γραφείο, να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό ώστε να αποφύγετε το delivery μέσα στην ημέρα ή να ξεκινήσετε νωρίτερα τη δουλειά σας από το σπίτι, ώστε το απόγευμα να έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Φυσικά, το να ξυπνήσετε νωρίς προϋποθέτει να έχετε κοιμηθεί μία φυσιολογική ώρα το προηγούμενο βράδυ, έτσι βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε, ακούγοντας μουσική, πίνοντας ροφήματα από καταπραϋντικά βότανα ή περνώντας ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας.

2. Ομαδοποιήστε τις εργασίες σας

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι, απλά ομαδοποιώντας τις εργασίες σας, μπορείτε να τις κάνετε να φαίνονται λιγότερες και, με αυτό τον τρόπο, να έχετε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο στην καθημερινότητά σας; Βάλτε κάτω όλα εκείνα που έχετε να κάνετε καθημερινά και βρείτε τους τρόπους ώστε να τα ομαδοποιήσετε. Υπάρχουν δουλειές του σπιτιού που μπορείτε να κάνετε μαζί (για παράδειγμα, στην κουζίνα, το μπάνιο ή το μπαλκόνι σας) βάζοντας τες σε μία συγκεκριμένη σειρά, ώστε να μη χάνετε χρόνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις αγορές ή τις υποχρεώσεις σας. Οργανώστε τα μέρη που έχετε να πάτε, αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε βράδυ σε όλα εκείνα που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα και δείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε δρομολόγια. Το ίδιο φυσικά μπορείτε να κάνετε και με ό,τι αφορά την εργασία σας, ώστε τα επερχόμενα deadlines να μη σας αγχώνουν περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

3. Ακολουθήστε ρουτίνες

Ακόμη και αν η κούραση των ημερών ή η έλλειψη κινήτρου για πολλά πράγματα σάς δυσκολεύουν, υπάρχει ο τρόπος ώστε οι υποχρεώσεις σας να σας αγχώνουν λιγότερο. Ακολουθήστε ρουτίνες στη ζωή σας και διαπιστώστε ότι, τελικά, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενεργοί. Ξυπνήστε το πρωί και ακολουθήστε κάθε μέρα ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα: στρώστε τα κρεβάτια σας, κάντε μπάνιο, ετοιμάστε το πρωινό σας και, κατόπιν, προγραμματίστε τις δουλειές της ημέρας. Μάθετε να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους κάθε φορά που ολοκληρώνετε κάτι, πλύντε τα πιάτα όταν τελειώσετε το φαγητό ή επιλέξτε συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα βγάζετε βόλτα το σκύλο ή θα κάνετε δουλειές του σπιτιού (π.χ. πλυντήρια, σκούπισμα κ.λπ). Μπορεί σαν λέξη η “ρουτίνα” να μην ακούγεται ευχάριστη, ωστόσο το να βάλετε σε τάξη και πρόγραμμα την καθημερινότητά σας, θα σας βοηθήσει στο να είστε εντάξει με τις υποχρεώσεις σας, χωρίς να αγχώνεστε υπερβολικά. Επιπλέον , εφαρμόστε τον κανόνα του ενός λεπτού: αν κάτι χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να ολοκληρωθεί (π.χ. το στρώσιμο του κρεβατιού), μην το αναβάλλετε για αργότερα.

4. Φτιάξτε λίστες

Έχετε διαπιστώσει ποτέ ότι, πηγαίνοντας στο super market με μία to do list, φεύγετε έχοντας κάνει μικρότερο λογαριασμό; Και όμως ισχύει! Το να φτιάχνετε λίστες με τις αγορές σας είναι κάτι που θα τις οργανώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίζετε χρήματα, αλλά και χρόνο. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να οργανώνετε και όλα αυτά που έχετε να κάνετε καθημερινά σημειώνοντας σε λίστες τις προτεραιότητές σας. Και ένα ακόμη tip: προτιμήστε να ξεκινάτε με τα δυσκολότερα πράγματα που έχετε σε κάθε λίστα σας, διότι θα είστε πιο ξεκούραστοι, και, σίγουρα, μετά όλα θα σας φαίνονται πιο εύκολα, αλλά και θα τελειώνετε γρηγορότερα τις υποχρεώσεις σας.

5. Οργανώστε λογαριασμούς και τραπεζικές κάρτες

Γιατί να χάνετε χρόνο κάνοντας log in σε πολλές τράπεζες όταν μπορείτε να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς και όλες τις τραπεζικές σας κάρτες από ένα μόνο σημείο; Χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ανοικτής τραπεζικής, όπως το Account Aggregation, μπορείτε να ελέγχετε από το ίδιο σημείο τα προϊόντα σας όχι μόνο σε μία τράπεζα, αλλά και λογαριασμούς και κάρτες που διατηρείτε σε άλλες τράπεζες. Μέσα από το e-Banking της τράπεζας μπορείτε να παρακολουθείτε καταθέσεις, επενδύσεις και δαπάνες πιο εύκολα από ποτέ - και όλα αυτά χρησιμοποιώντας εργαλεία που ενημερώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε ενεργούς κωδικούς e-Banking στις άλλες τράπεζες και, κατόπιν, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Ενεργοποιείτε τη διασύνδεση με κάθε τράπεζα που σας ενδιαφέρει μέσα από το e-Banking σας και επιλέγετε τους λογαριασμούς και τις κάρτες που θέλετε να παρακολουθείτε. Βλέπετε τα προϊόντα σας είτε μέσα από το e-Banking σας είτε μέσα από το Mobile App, ενώ μπορείτε να διακόψετε τη διασύνδεση οποιαδήποτε στιγμή ή να την ενεργοποιήσετε ξανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα