Πρεμιέρα για το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων – Όλα όσα θα δείτε φέτος στην αγαπημένη διοργάνωση | Photos+Video

| Photos+Video

Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Το βράδυ της Τετάρτης, το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων άνοιξε αυλαία με με μια ιστορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, το εμβληματικό “1922” (1978)  του Νίκου  Κούνδουρου τιμώντας έτσι τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου, υπόσχεται πολλά για τους φίλους της τέχνης με παράλληλες δράσεις. Εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις με κάμερες από το 1910(!), συνέδρια, αφιερώματα, εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα και πολλά ακόμη προγράμματα,

είναι μερικές από τις δράσεις του φετινού φεστιβάλ.

Από τα εγκαίνια δεν θα μπορούσε να λείπει και ο κινηματογραφιστής, βασικός συνεργάτης του Νίκου Κούνδουρου, κύριος Νίκος Καβουκίδης.

Όπως είπε, «ο κινηματογράφος στην Ελλάδα έπρεπε να βοηθηθεί περισσότερο με το Κέντρο Κινηματογράφου (…) Δυστυχώς, οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι πολλοί τώρα.  Έχουμε πολύ καλά, νέα παιδιά, καλούς δημιουργούς, καλούς καλλιτέχνες, καλούς τεχνικούς, καλούς σεναριογράφους. Πιστεύω θα δούμε καλύτερες μέρες στον ελληνικό κινηματογράφο». Αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο ελληνικός κινηματογράφος, σύμφωνα με τον κ. Καβουκίδη, είναι μία ακαδημία τεχνών, η οποία και θα βοηθήσει τα νέα παιδιά.



Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 10ου Φεστιβάλ, Μαθιός Φρατζεσκάκης έκανε λόγο για μία ακόμα μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου.  «Κλείνοντας 10 χρόνια, για εμάς είναι μία ακόμα μεγάλη γιορτή που ερχόμαστε να δούμε αυτή την πρώτη δεκαετία με παράλληλες δράσεις όλες αυτές τις ημέρες, φυσικά με πλούσιο και πολύ έντονο καθημερινό πρόγραμμα και όλα αυτά με εκατοντάδες καλεσμένους που θα είναι εδώ να μιλήσουν με τους φίλους του κινηματογράφου»



O υπεύθυνος εκδόσεων και εκθέσεων του φεστιβάλ, Λευτέρης Λαμπράκης μίλησε για τις παράλληλες δράσεις «H ιστορία που μπορεί κάποιος εδώ ξεκινά το 1820. Μπορείτε να δείτε πλάκες ντε ροσ του 180, μηχανές χειροκίνητες του 1910. Υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς και να δει πως εξελίχθηκε η προϊστορία του κινηματογράφου και να δει πως έγινε ο κινηματογράφους στην σημερινή του μορφή».



«Πρόκειται για μία εξαιρετική δράση που αναβαθμίζει πολιτιστικά τα Χανιά, φέρνοντας κοντά ανθρώπους του πολιτισμού» επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.



«Για 10 μέρες θα γίνει ένας φάρος του κινηματογράφου για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, ένα διεθνές Φεστιβάλ που κάθε χρόνο δείχνει την δύναμη του πολιτισμού και συμβάλλει ώστε τα Χανιά να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια.» δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.



Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης τόνισε πως «ο κόσμος του σινεμά, ο κόσμος του κινηματογράφου συναντιέται εδώ. Αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν δίνουν μόνο οι Χανιώτες ούτε οι κρητικοί, αλλά είναι ένα ραντεβού που ανήκει σε όλη την Ελλάδα».



Εδώ θα βρείτε όλο το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων 

Μία μικρή γεύση από όλα όσα θα δείτε στην έκθεση του Φεστιβάλ, που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

The post Πρεμιέρα για το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων – Όλα όσα θα δείτε φέτος στην αγαπημένη διοργάνωση | Photos+Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα