“Κάθε εργαζόμενος πρέπει να γυρνάει ασφαλής”: Μόλις ένα εργατικό δυστύχημα στα Χανιά – Έξαρση ατυχημάτων στον τουρισμό και τον τεχνικό κλάδο | Video + Photos

| Video + Photos

H ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο εργασίας τέθηκε επί τάπητος σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Η ομιλία που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγου Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η Περιφέρεια Κρήτης, είχε ως βασικό σκοπό να ενημερώσει για τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν, περισσότερο στον τεχνικό κλάδο.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο

οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς καθημερινά αρκετοί εργαζόμενοι πέφτουν θύμα ενός ατυχήματος στον χώρο της εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχει διπλασιασμός στα εργατικά ατυχήματα σε σχέση με το 2020, ενώ πολύ περισσότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον κατασκευαστικό κλάδο, και έξαρση κυρίως στο κομμάτι των διανομέων που συχνά πέφτουν θύμα ατυχήματος κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Μάλιστα, ως βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων, αποδίδει στην θέσπιση μέτρων για την τέλεση εργασιών από μη ειδικευόμενο προσωπικό σε αρκετούς τομείς.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ζήτημα της μη καταγραφής των ασθενειών που προκαλούνται από την εργασία, καθώς δεν υπάρχει εικόνα για το πώς κάποιες εργασίες επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων. Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει καταγραφή εργατικών ασθενειών. 

Στην Κρήτη, τα καταμετρημένα δυστυχήματα, ανέρχονται σε 11, με τον κύριο Στοϊμενίδη να εκτιμά πως είναι περισσότερα, καθώς πολλά από αυτά δεν καταγράφονται. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα δυστυχήματα που συμβαίνουν μετά από ανατροπές τρακτέρ και καταγράφονται ως τροχαία, παρόλο που έχουν συμβεί στον χώρο εργασίας.

Με τη σειρά του Αντιπεριφεριάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χαρακτήρισε κι εκείνος επίκαιρο το θέμα, καθώς στην Κρήτη εκτελούνται ή αναμένεται να ξεκινήσουν πολλά τεχνικά έργα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι οι φορείς να προσέξουν για την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Πρέπει ο εργαζόμενος να γυρίζει στο σπίτι του ασφαλής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά της Αντιπεριφέρειας, έχουν γίνει αρκετές μελέτες ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων σε επικίνδυνους κλάδους.

Σε ό,τι αφορά τα Χανιά, τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται και δηλώνονται, με τα περισσότερα να συμβαίνουν στους κλάδους του τουρισμού και των τεχνικών έργων.   ανέφερε ο Μανώλης Γωνιωτάκης, Επιθεωρητής στο Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Χανίων.

Μάλιστα όπως επισημαίνει, τα πράγματα, τα τελευταία χρόνια είναι καλύτερα, κυρίως σε ό,τι αφορά την σοβαρότητα των ατυχημάτων, με τον αριθμό όμως να παραμένει υψηλός. Ενώ στην πόλη μας φέτος, σημειώθηκε μόλις ένα εργατικό δυστύχημα, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

zarpanews.gr

The post “Κάθε εργαζόμενος πρέπει να γυρνάει ασφαλής”: Μόλις ένα εργατικό δυστύχημα στα Χανιά – Έξαρση ατυχημάτων στον τουρισμό και τον τεχνικό κλάδο | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα