Πασχαλινό τσουρέκι για αρχάριους: Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή

Το τσουρέκι είναι το γλυκό – σήμα κατατεθέν του Πάσχα που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Με πλούσια βουτυράτη γεύση, αρώματα που μας ταξιδεύουν στα παιδικά μας χρόνια, αφράτο και ελαστικό, εξαφανίζεται στη στιγμή, ακόμα και πριν οι καμπάνες της Ανάστασης σημάνουν το τέλος της νηστείας.

Όμως, οι περισσότερες συνταγές για τσουρέκι έχουν τόσες υποσημειώσεις και αστερίσκους που αποθαρρύνουν τους αρχάριους ζαχαροπλάστες.

Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι με διαφορά η πιο απλή και, αν ακολουθήσετε τα βήματα πιστά,

αλάνθαστη.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό μίξερ με γάντζο για ζύμωμα -γίνεται και στο χέρι αλλά αυξάνει σημαντικά ο βαθμός δυσκολίας- και υπομονή για να φουσκώσει το μείγμα.

Για αρχή ζυγίζετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και τα χωρίζετε ανάλογα με το στάδιο που θα τα χρησιμοποιήσετε.

Υλικά για το υγρό μείγμα:

200 γρ. γάλα πλήρες100 γρ. αγελαδινό βούτυροξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι ακέρωτο14 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη3 γρ. μαστίχα (τα δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα στο γουδί δίνουν καλύτερο άρωμα από τη σκόνη)2 κάψουλες βανίλια σε σκόνη ή κακουλέ4 αυγά μέτρια (περίπου 250 γρ.)1 πρέζα αλάτι

Υλικά για την προετοιμασία της μαγιάς:

150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι120 ml. νερό, χλιαρό από τη βρύση25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια θρυμματισμένη

Σε ξεχωριστά δοχεία:

850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι100 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος1 κρόκος αραιωμένο σε λίγο νερόαμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Η προετοιμασία:

Πρώτα ετοιμάζουμε το υγρό μείγμα για να έχει χρόνο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός των αυγών και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Ακολουθεί η προετοιμασία της μαγιάς. Διαλύουμε τη μαγιά, φρέσκια ή ξερή, στο νερό, προσθέτουμε προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα δεκαπεντάλεπτο περίπου σε προστατευμένο σημείο, μακριά από ρεύματα.

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μπρίκι λειώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ενσωματώνουμε τα αυγά στο χλιαρό μείγμα στο κατσαρολάκι.

Το ζύμωμα:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά στο κατσαρολάκι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για ένα πεντάλεπτο περίπου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η επιφάνεια του μείγματος δεν είναι λεία, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σαν ανησυχήσει.

Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας το αλεύρι σε τρεις δόσεις, μέχρι να απορροφηθεί -όχι λιγότερο από 10 λεπτά- ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ. Όταν το αλεύρι απορροφηθεί, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για ένα ακόμα δεκάλεπτο, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και μένει πάνω στον γάντζο.

Το φούσκωμα:

Σε ένα μπολάκι βάλετε λίγο λειωμένο βούτυρο ή σπορέλαιο.

Με αυτό θα αλείψετε τον πάτο και τα τοιχώματα της λεκάνης -πρέπει να είναι ευρύχωρη γιατί η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο- όπου θα τοποθετήσετε το ζυμάρι για να φουσκώσει.

Αλείφετε τα χέρια σας με λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο -ποτέ αλεύρι!- και αφαιρείτε τη ζύμη από τον κάδο. Με απαλές κινήσεις, φέρνοντας πάντα τις άκρες προς το κέντρο, σχηματίζετε μια μπάλα.

Την τοποθετείτε στη λεκάνη, καλύπτετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε σε προστατευμένο σημείο για να φουσκώσει.

1 – 1 ½ ώρα μετά…

1 – 1 ½ ώρα είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φουσκώσει η ζύμη σε φυσιολογικές συνθήκες. Αν η κουζίνα σας είναι πολύ κρύα, τότε προθερμάνετε το φούρνο σας στην κατώτερη θερμοκρασία (35-50 βαθμούς ανάλογα με τη συσκευή) για ελάχιστα λεπτά και βάλτε εκεί τη ζύμη.

Όταν δείτε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει, την αφαιρείτε από τη λεκάνη ή το μπολ και την τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια. Τη ζυμώνετε λίγο με τις γροθιές σας, να μειωθεί ο όγκος της, και την χωρίζετε στα 8, δημιουργώντας 8 μπάλες, του ίδιου μεγέθους.

Καλύπτετε τις μπάλες της ζύμης με μεμβράνη και πετσέτα και τις αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.

Όταν «αφρατέψει» η ζύμη, παίρνετε μία μία τις μπάλες και τις πλάθετε σε κορδόνια ίδιου μήκους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή η ζύμη είναι ελαστική, μπορεί τα κορδόνια να μαζέψουν την πρώτη φορά. Απλά επαναλάβετε τη διαδικασία.

Οι έμπειροι ζαχαροπλάστες, μπορείτε στη συνέχεια να πλέξετε τα κορδόνια σε δύο στρουμπουλά τσουρέκια με τέσσερα «φυτίλια» το καθένα. Εναλλακτικά, οι αρχάριοι θα διευκολυνθούν φτιάχνοντας τέσσερα τσουρέκια με δύο «φυτίλια» το καθένα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αυτή την περίπτωση τα φυτίλια μπορεί να είναι πιο κοντά και χοντρουλά.

Κλείνετε με προσοχή τις άκρες των τσουρεκιών, πιέζοντας τις άκρες των «φυτιλιών μεταξύ τους, και γυρίζοντας τις προς τα κάτω.

Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαδωμένη λαμαρίνα -καλύτερα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί- σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αφήνετε σκεπασμένα να φουσκώσουν ξανά για ένα μισάωρο περίπου.

Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα τσουρέκια σας με κόκκινα αυγά, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε. Αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με το αμύγδαλο ή σουσάμι και μαυροκούκι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα -170 στις αντιστάσεις. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του φούρνου σας και το μέγεθος των τσουρεκιών, θα χρειαστούν από 30 έως 50 λεπτά.

ieidiseis.gr

The post Πασχαλινό τσουρέκι για αρχάριους: Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα