Οικολόγοι: Επιδημία πιτυοκάμπης φέτος-Προβλήματα στα δέντρα και στον πληθυσμό

Εκτεταμένο είναι φέτος το πρόβλημα με τον πληθυσμό του εντόμου πιτυοκάμπη στην Κύπρο, καθώς οι θερμοκρασίες, ακόμα και τους μήνες του χειμώνα ήταν αυξημένες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Τα πιο πάνω αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στην Κύπρο

και παρατηρείται κυρίως στην τραχεία πεύκη, που ευδοκιμεί στο νησί μας.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος, τόνισε την σοβαρότητα του προβλήματος, τόσο ως προς τον αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και προς τον άνθρωπο, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε από τους αρμόδιους ενημέρωση ως προς το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στα δέντρα η πιτυοκάμπη και ποιες είναι οι επιπτώσεις στον άνθρωπο. Κάλεσε, επίσης, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, να αναφερθεί στις δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ένα έντομο, το οποίο, μάλιστα, δεν προκαλεί νέκρωση στο δέντρο, αλλά μόνο φάγωμα των βελονών του. Στον άνθρωπο, όμως, προκαλεί διάφορες αλλεργίες, όταν απελευθερώνονται στον αέρα οι τρίχες που έχει στο σώμα της η πιτυοκάμπη. Ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε πως είναι ένα πρόβλημα που συναντάται και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία.

Ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, αναφέρθηκε στους αεροψεκασμούς, οι οποίοι γίνονται, πλέον, με βιολογικά φάρμακα, χάριν της εναρμόνισης με ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Ωστόσο, τα βιολογικά φάρμακα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, ενώ αναμένεται πως σύντομα οι αεροψεκασμοί θα απαγορευθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ανησυχητική, γι’ αυτό ζητήθηκε από τις αρχές να γίνει εθνική σύσταση, ώστε να επιτραπεί στην Κύπρο να συνεχίσει να διενεργεί ψεκασμούς, έστω και επίγειους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, για την επόμενη χρονιά θα εξεταστεί η εντατικοποίηση μέτρων που ήδη λαμβάνονται: αύξηση των φερομονικών παγίδων, η εγκατάσταση τεχνητών φωλιών για πουλιά που τρέφονται με την πιτυοκάμπη, ενίσχυση του πληθυσμού των νυχτερίδων, οι οποίες επίσης τρέφονται με την πιτυοκάμπη. Εξετάζεται, επίσης, η μηχανική καταπολέμηση, δηλαδή η αποκοπή των φωλιών, η απομάκρυνση και η καύση τους, ειδικά σε σχολεία, πάρκα και αυλές.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος συμμετείχαν, επίσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες υπηρεσίες του κράτους. Όλοι συμφώνησαν στο ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο φέτος, αλλά οι όποιες δράσεις αντιμετώπισής του θα πρέπει να γίνονται με προσοχή, για να μην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον. 

Διαβάστε ακόμη

Επιδημία πιτυοκάμπης φέτος, με προβλήματα στα δέντρα και στον πληθυσμό
Keywords
Τυχαία Θέματα