Καλογερής: «Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε» – Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία στα Χανιά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα | Video + Photos

Νίκος Καλογερής:«Είμαστε περίπου έτοιμοι, με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε»

οι επιφοβεσ περιοχεσ: ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΓΕΦΥΡΑ ΚΕΡΙΤΗ, ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να εκδηλωθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Το πρωί το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας

συνεδρίασε παρουσία εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, ανέμους.

«Είμαστε περίπου έτοιμοι και με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε» είπε σε δήλωσή του για το θέμα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής. Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε στις δράσεις που κάνει η Περιφέρεια για να προστατευτεί η πόλη τον χειμώνα. Όπως ο ίδιος δήλωσε, αυτό το διάστημα γίνονται καθαρισμοί στα ρέματα ενώ επισήμανε πως δεν είναι εφικτό να καθαριστούν όλες οι περιοχές, λόγω του τεράστιου οικονιμικού κόστους:

«Παρά το γεγονός ότι φαινόμενα όπως αυτό που είδαμε πρόσφατα στην Αγία Πελαγία δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, τόσο έντονο και σε τόσο λίγο χρόνο και σε μια τόσο μικρή περιοχή, ωστόσο εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας. Η πρόληψη έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η ενημέρωση των πολιτών όταν έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα είναι πάρα πολύ σημαντική. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε καθαρίσει τα σημαντικότερα ρεύματα και τα καθαρίζουμε ακόμα, τα οποία εν δυνάμει μπορούν να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές αλλά και εκεί που είναι περιουσίες. Δεν θα τα προλάβουμε όλα γιατί η δαπάνη είναι τεράστια. Έχουμε εντοπίσει τις πιο επίφοβες περιοχές. Είμαστε σε επαφή με τους τοπικούς, οι μηχανικοί μας πάνε και βλέπουν και κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για να μην έχουμε πρόβλημα. Τώρα καθαρίζεται ο Κερίτης, είναι ένα μεγάλο ποτάμι με 16χλμ μήκος ενώ σε όλο τον κάμπο Χανίων μέχρι την Αγιά που είναι χαμηλής κλίσης και σε  άλλες περιοχές σε όλο το νομό. Αν το ρέμα δεν είναι καθαρό, δεν παροχετεύεται το νερό».

Από την πλευρά του ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Παραβολιδάκης, επισήμανε πως γίνονται προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων:

«Ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι να ξέρετε. Κάνουμε όμως προσπάθειες, ούτως ώστε οι αρρυθμίες, τα προβλήματα ή οποιοδήποτε κενό βρεθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό, να το προλάβουμε, να το συζητήσουμε, να το αντιμετωπίσουμε. Στο κομμάτι της ετοιμότητας νομίζω είμαστε πάρα πολύ καλοί, ανταποκρινόμαστε άμεσα στο περιστατικό και νομίζω ότι δρούμε κατάλληλα. Στην αποκατάσταση είμαστε κι εκεί καλά. Συζητάμε τα θέματα της πρόληψης. Όμως εκεί έχουμε θέμα και δεν θα είμαστε ποτέ έτοιμοι γιατί πάντα προκύπτουν θέματα, τα οποία κάποιος πρέπει να προλάβει. Όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτό το ακραίο φαινόμενο και όλοι πρέπει να είμαστε εκεί για να τα προλάβουμε και να τα αντιμετωπίσουμε».

Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου Γιώργος Νικολουδάκης, τόνισε πως η πολιτική προστασία Χανίων έχει αναγνωρίσει τις περιοχές που ενδεχομένως να κινδυνεύουν περισσότερο: «Η περιοχή του Δήμου Πλατανιά, στην οποία υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Η πολιτική προστασία της περιφερειακής ενότητας έχει εντοπίσει και έχει χαρτογραφήσει τα προβληματικά σημεία, όπως ο Ταυρωνίτης ποταμός αλλά και η γέφυρα του Κερίτη. Το πυροσβεστικό σώμα είναι ο πρώτος ανταποκριτής σε όλες τις καταστροφές. Επισημάναμε κάποιες λεπτομέρειες στην διαδικασία, που θα την κάνουν ακόμα καλύτερη. Αρκούν στο να ανταποκριθεί ο νομός στην πρώτη κακοκαιρία που θα αντιμετωπίσει, στην συνέχεια θα πρέπει οι πρώτες αρτηρίες τουλάχιστον, θα πρέπει να ξαναελεγχθούν. Επανέλεγχος στις νευραλγικές περιοχές του νομού, μετά από κάθε θεομηνία, προκειμένου να αντέξει την επόμενη».

Στην συνεδρίαση τέθηκαν και θέματα που αφορούν την ενδοσυνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών ενώ ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση των μνημονίων συνεργασίας με εργολάβους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι οποίοι είναι περίπου 20, προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα χειρισμών και μηχανημάτων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως απελευθέρωση δρόμων, αυτοκινήτων, σπιτιών που μπορεί να κινδυνεύσουν από τα νερά. «Γίνεται αυτό για να κινούμαστε πιο γρήγορα. Εάν φέρναμε μηχανήματα από το κέντρο, θα είχαμε μεγάλη καθυστέρηση», συμπλήρωσε ο κ. Καλογερής.



zarpanews.gr

The post Καλογερής: «Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε» – Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία στα Χανιά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα